SCHENGENVISA INFO: România destructurează o grupare infracțională care a ajutat 300 de migranți să ajungă ilegal în țările UE


Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România (DIICOT), împreună cu poliția din țară, au anunțat că au destructurat o grupare de trafic de migranți, care a ajutat aproape 300 de migranți să ajungă ilegal în țările din zona Schengen, prin România.

Anchetatorii au spus că grupul constituit din aproximativ 15 persoane a fost format în Serbia din sârbi și români, care luau persoane, în special din centrele de refugiați din Serbia, și le ajutau să treacă granița cu România, în schimbul unor sume cuprinse între 500 – 1.000 de euro de persoană, raportează SchengenVisaInfo.com.

DIICOT a remarcat că, pentru o perioadă cuprinsă între octombrie 2021 și martie a acestui an, mai multe persoane, cetățeni români și sârbi au constituit un grup infracțional organizat care a ajutat persoane să treacă granița în România și apoi să ajungă ilegal în alte țări ale UE.

SCHENGENVISA INFO: România destructurează o grupare infracțională care a ajutat 300 de migranți să ajungă ilegal în țările UE

Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a reținut că membrii acestui grup infracțional transportau migranți pentru trecerea frauduloasă a frontierei țării cu Serbia, la Caraș-Severin. Apoi, migranții erau duși în județul Timiș, de unde erau ajutați de alte persoane să ajungă ilegal în alte țări europene.

Autoritățile din România și Bulgaria se confruntă cu un aflux de migranți care trec granițele acestor țări pentru a ajunge în alte țări ale UE.

Problema a devenit semnificativă și pentru Comisia Europeană. Recent, Comisia a anunțat că va ajuta ambele țări balcanice să-și protejeze mai bine frontierele, promovând în același timp două proiecte-pilot care vizează stoparea intrărilor neregulate la frontierele externe ale UE.

„Consolidarea frontierelor externe cu măsuri de supraveghere sporite care urmează să fie implementate la frontiera bulgaro-turcă este o prioritate cheie”, a menționat Comisia UE, când a anunțat „proiectul-pilot” pe 20 martie.

Proiectul prevede măsuri suplimentare pentru a înăspri controalele la frontieră, inclusiv desfășurarea de camere, precum și patrule cu vehicule, printre altele, pentru a monitoriza mișcarea migranților.

„Creșterea protecției la frontieră va însemna proceduri rapide de azil și returnări mai eficiente [ale migranților]”, a subliniat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în acest sens, potrivit raportului Info Migrants.

Atât România, cât și Bulgaria au semnat pe 15 martie un acord de parteneriat strategic menit să întărească cooperarea dintre cele două țări.

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat anterior că ambele țări sunt dornice să-și arate disponibilitatea în găsirea de soluții pentru a face față problemei migrației ilegale.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat recent că frontierele externe ale Uniunii Europene ar trebui să fie împrejmuite cu ziduri înalte, în efortul de a opri migrația ilegală, dat fiind numărul mare de migranți ajunși ilegal în țările europene.