Thailanda vrea un Schengen al țărilor din Asia de Sud-est


Prim-ministrul Thailandei Sretta Taweesin a luat inițiativa de a crea un program comun de vize cu țările din Asia de Sud-Est, care au primit aproximativ 70 de milioane de turiști doar anul trecut, relatează Bloomberg.

În ultimele luni, Taweesin a discutat ideea cu omologii săi din Cambodgia, Laos, Malaezia, Myanmar și Vietnam. Dezvoltarea unui analog al vizei europene Schengen va permite turiștilor din întreaga lume să călătorească liber între șase țări vecine, notează agenția.

Deși inițiativa „Schengen din Asia de Sud” a fost discutată încă de la începutul anilor 2000, liderii au acum șansa de a ajunge la un acord, deoarece încearcă să-și protejeze economiile de „exporturile lente și cererea globală slabă”, scrie Bloomberg .

Fostul președinte al Asociației Hotelurilor Thai, Marisa Sukosol, a declarat într-un comentariu adresat agenției că o astfel de viză „ar putea încuraja turiștii de lungă distanță să ia o decizie mai ușoară”. Ea a spus că valabilitatea vizei ar trebui extinsă la 90 de zile din perioada obișnuită de 30 de zile pentru a face inițiativa mai atractivă.