România se pregătește pentru Schengen: se fac schimbări la Guvern/ VIDEO


Premierul Marcel Ciolacu a explicat că se fac pregătiri la Guvern pentru data de 31 martie, moment în care România va intra parțial în spațiul Schengen.

”Fiindcă se apropie momentul intrării României în spațiul aerian și maritim Schengen, la 31 martie, adoptăm câteva prevederi absolut necesare. Vorbim despre controlul la frontiere, regimul străinilor, controlul migrației ilegale și drepturile lucrătorilor străini pe teritoriul României.”, a spus Marcel Ciolacu.

Problema minorilor, după intrarea în Schengen

După intrarea în Schengen, românii care vor călători cu avionul nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controlul de la graniță în cele 27 de țări membre ale spațiului de liberă circulație.

Autoritățile nu au stabilit dacă minorii însoțiți de părinți au nevoie sau nu de verificări suplimentare după ce vom intra în Air Schengen. O propunere legislativă care prevede menținerea controalelor pentru copii este în dezbatere, iar Asociația Aeroporturilor cere reanalizarea acesteia.

Din momentul intrării în Schengen se vor desființa cozile din aeroport.  Prima, controlul pașapoartelor în fața ghișeului de la frontieră, în aeroport. A doua, operațiunea similară, la sosire, în țara membră Schengen destinație.







În ceea ce privește libera circulație terestră, negocierile dintre România, Bulgaria și Austria vor continua anul viitor, dar este posibil ca în primăvară să se realizeze integrarea totală.