Războiul din Europa s-a mutat la București: replică acidă, după declarațiile controversate ale lui Manfred Weber


Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat că toţi social-democraţii, inclusiv cei austrieci au votat de patru ori pentru susţinerea aderării complete a României la spaţiul Schengen. El le-a reamintit celor de dreapta, de la Partidul Popular European, că sunt cei care au blocat această aderare a ţării noastre, atât prin guvernul austriac, cât şi anterior, iar acum cei de dreapta din Austria se arată iar nemulţumiţi de manifestul PPE propus de către propria familie politică europeană, la Congresul din Bucureşti. „Aşadar, problema este strict politică. Ar face bine să nu mai spună minciuni, ci să rezolve problema”, a mai transmis Negrescu.

„Toţi social-democraţii europeni, inclusiv social-democraţii austrieci, au votat de patru ori pentru susţinerea aderării complete a României la spaţiul Schengen. De două ori au votat rezoluţiile în Parlamentul European, o dată la Congresul PES de la Malaga de anul trecut şi recent, săptămâna trecută, prin aprobarea cu unanimitate a Programului Politic al PES la Roma. În programul politic al PES, votat de toţi social-democraţii europeni, scrie clar: «Pentru a ne asigura că toţi cetăţenii se bucură de toate beneficiile aderării la Uniunea Europeană, insistăm asupra apelului nostru ca România şi Bulgaria să fie imediat admise pe deplin în spaţiul Schengen»”, aa scris Victor Negrescu, miercuri pe Facebook.

PPE a blocat aderarea României la Schengen

Eurodeputatul PSD a adăugat că „cei de dreapta, de la PPE, care au blocat aderarea României la spaţiul Schengen atât prin guvernul din Austria, cât şi anterior, ar face bine să nu mai spună minciuni, ci să rezolve problema”.

„De altfel, au fost mai multe voturi împotrivă şi abţineri din partea PPE la rezoluţiile din Parlamentul European. Iar acum vedem cum cei de dreapta din Austria se arată, din nou, nemulţumiţi de documentul propus de propria familie politică europeană la Bucureşti. Aşadar, problema este strict politică”, a mai explicat Negrescu.

Europarlamentarul social-democrat a reamintit că premierul Ciolacu, cu sprijinul coaliţiei de guvernare, a deblocat dosarul Schengen, după 13 ani.







„Revenind la concret, premierul Marcel Ciolacu, cu sprijinul acestei coaliţii, a deblocat după 13 ani dosarul Schengen. România intră acum în zona de liberă circulaţie pe cale aeriană şi maritimă, şi ne propunem ca până la finalul anului să avem o decizie şi privind aderarea pe cale terestră. Pentru aceste proiecte mari trebuie unitate, stabilitate dar şi coerenţă în faţa celor care se opun intereselor României”, a concluzionat Victor Negrescu.

Delegaţii austrieci de la congresul Partidului Popular European, care se desfăşoară la Bucureşti, se vor exprima prin veto asupra manifestului electoral prezentat înainte de alegerile europene. Pentru ÖVP, partidul conservator al cancelarului Karl Nehammer – care se va afla el însuşi la Bucureşti şi care joi are o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis -, propunerile familiei politice din care face parte în privinţa extinderii Schengen şi a energiei nucleare reprezintă “linii roşii”, scrie presa austriacă.