Noua 'jucărie' primită de polițiștii români după intrarea în Schengen devine spaima aeroporturilor: 21 de persoane au fost capturate în timp record


Angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au făcut, în doar cinci zile, peste 170.000 de verificări în aplicația eDAC în toată țara, reușind, astfel, să identifice 21 de persoane date în urmărire națională sau europeană și 17 care aveau un mandat de arestare preventivă pe numele lor.

Au fost depistate astfel în România persoane care erau date în urmărire, pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă, persoane dispărute, persoane care încercau să plece fără drept în alte state Schengen, dar și obiecte căutate pentru a fi confiscate.

  • „Astfel în perioada 31 martie – 4 aprilie a.c., angajații Poliției, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Imigrări au efectuat 175.652 de verificări în aplicația eDAC la nivelul întregii țări, reușind să identifice 21 de persoane care erau date în urmărire națională sau europeană, 32 de persoane care erau declarate dispărute, 17 persoane pe numele cărora era emis un mandat de arestare preventivă, 65 de persoane căutate în vederea participării la o procedură judiciară și 3 persoane fără drept de ședere pe teritoriul Schengen. În ceea ce privește obiectele căutate pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, în 18 cazuri a fost vorba de autoturisme și în 25 de documente”, conform comunicatului de presă al MAI.

Începând cu data de 31.03.2024, momentul aderării României la Spațiul Schengen, patrule formate din polițiști de frontieră, polițiști, jandarmi sau lucrători din cadrul IGI au efectuat verificări aleatorii ale persoanelor cu ajutorul dispozitivelor mobile pe care este instalată aplicația eDAC.

Aplicația scanează documentul de identitate prezentat de către persoana verificată (carte de identitate, pașaport), compară datele prezentate cu cele existente în bazele de date și afișează imediat informații în cazul în care vorbim despre o persoană urmărită sau care are vreo interdicție. Totodată, în aplicație este afișată fotografia persoanei, pentru a realiza o comparație cu persoana verificată.

Cazuri de persoane descoperite de echipele mobile care desfășoară verificări aleatorii în aeroporturi:

• O echipă formată dintr-un polițist de frontieră și un lucrător din cadrul Serviciului Poliție Transporturi Aeriene, a efectuat verificări în zona de îmbarcare a Aeroportului Henri Coandă – Otopeni și a legitimat un cetățean din Nepal despre care a constat că figurează cu alertă în Sistemul de Informații Schengen, pe numele său fiind emis un mandat de aducere de către Poliția Capitalei. Persoanei în cauza nu i s-a permis continuarea călătoriei și a fost preluată de o echipă operativă din cadrul Secției 20 Poliție.

• În urma verificărilor efectuate în zona Terminalului Sosiri a Aeroportului Otopeni a fost identificat un cetățean indian fără drept de ședere în țara noastră, iar un cetățean canadian fără drept de ședere în țara noastră a fost identificat pe Aeroportul din Timișoara.







• O echipă operativă formată din doi polițiști de frontieră, a oprit pentru verificare un bărbat care se afla în zona porților de îmbarcare curse Schengen a Aeroportului Otopeni. Bărbatul a prezentat o carte de identitate care părea emisă de autoritățile italiene, dar care era falsă, fapt certificat de către ofițerul criminalist.

• O echipă formată dintr-un polițist de frontieră și un lucrător din cadrul IGI a depistat, în urma unei acțiuni punctuale desfășurată pe Aeroportul Otopeni, zona Schengen, un cetățean din Gambia care a încercat să iasă din țară, cu un permis de ședere expirat. Bărbatul a fost predat lucrătorilor IGI – Biroul pentru Imigrări Ilfov, pentru a dispuse măsurile legale care se impun.

• Pe aeroportul din Craiova, una dintre echipele mobile a identificat o femeie care intenționa să plece în Belgia cu un minor, fără a deține declarație notarială din partea celuilalt părinte. Având în vedere că în astfel de situații minorului nu i se poate permite continuarea călătoriei, mama a renunțat la călătorie. Minorul a rămas în grija sa.