Nehammer i-a spus verde în față lui Iohannis: 'Sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins'


În timpul vizitei sale la București cu ocazia Congresului Partidului Popular European, cancelarul austriac Karl Nehammer a subliniat legăturile puternice ale Austriei cu România, dar a anunțat că Austria își păstrează poziția: fără România în Schengen!

Agenda cancelarului a inclus participarea la pregătirile pentru viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, programate pentru luna iunie, precum și o întâlnire cu președintele României, Klaus Iohannis. Nehammer a subliniat importanța României ca partener al Austriei, menționând investițiile substanțiale ale companiilor austriece în România, care au dus la crearea a mii de locuri de muncă. În plus, a recunoscut contribuția cetățenilor români care lucrează în Austria, în special în profesiile din domeniul sănătății, unde aceștia joacă un rol vital în sprijinirea persoanelor care au nevoie de îngrijire.

România nu are loc în Schengen

Cu toate acestea, discuțiile au intrat și pe un teritoriu mai controversat, Nehammer exprimându-și rezervele Austriei cu privire la extinderea rapidă a zonei Schengen.

„Astăzi mă aflu la București la congresul Partidului Popular European. Ne pregătim împreună pentru importantele alegeri pentru Parlamentul European din iunie. O conversație cu președintele României, Klaus Iohannis, a fost, de asemenea, în program. România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează multe mii de locuri de muncă acolo. Mulți cetățeni români lucrează în Austria în profesii de asistență medicală și sprijină persoanele care au nevoie de îngrijire. În același timp, am vorbit foarte deschis și despre obiecțiile austriece față de extinderea rapidă a spațiului Schengen. Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: sistemul Schengen nu funcționează în prezent, prin urmare nu poate fi extins”, scrie Nehammer pe platforma X.