Marcel Ciolacu laudă inițiativa colegilor socialiști: 'Pentru muncă egală, vom avea în sfârșit salarii adecvate peste tot în Europa!'


În cadrul conferinței liderilor Partidului Socialiștilor Europeni desfășurată la București, prim-ministrul Marcel Ciolacu a adus un omagiu colegului și prietenului său, Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, pentru angajamentul său neclintit față de progresul social-democrat și, în special, pentru inițiativa sa de a institui un salariu minim european. Schmit este propunerea PES pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Adresându-se direct lui Schmit și participanților la eveniment, Ciolacu a subliniat importanța creării unui mecanism european care să garanteze un salariu minim echitabil pentru toți cetățenii Uniunii Europene, văzut ca un pas crucial în reducerea inegalităților și promovarea unei creșteri economice inclusive. “Pentru muncă egală, vom avea în sfârșit salarii adecvate peste tot în Europa!” a declarat Ciolacu, evidențiind progresele României în direcția adoptării acestui standard european.

Ciolacu a amintit că România a început deja implementarea salariului minim european de anul trecut, cu o creștere accelerată a salariului minim pentru a alinia țara la nivelurile de salarizare din Uniunea Europeană. Aceasta reprezintă o dovadă a angajamentului țării față de principiile de echitate și prosperitate comună.

„Social-democrații europeni sunt primii și cei care ne susțin cel mai clar în privința aderării imediate și complete la spațiul Schengen”

În plus, premierul român a subliniat unitatea și determinarea social-democraților în fața provocărilor, remarcând că “pe noi, social-democrații, nu ne sperie astfel de momente! Avem misiunea și datoria să luptăm pentru convingerile și valorile noastre.”

Un alt punct de orgoliu pentru Ciolacu a fost recunoașterea rolului liderilor social-democrați europeni în susținerea aderării României la spațiul Schengen, marcând un pas important spre integrarea completă a României în structurile europene. Acesta a salutat intrarea recentă a României în zona de liberă circulație pe cale aeriană și maritimă ca un preludiu la integrarea deplină anticipată până la finalul anului.







Conferința de la București a fost și ocazia de a prezenta și discuta programul politic al Partidului Socialiștilor Europeni, recent aprobat la Roma, care conturează viziunea lor comună pentru o Europă mai justă și mai inclusivă.