7 ZILE ÎN ROMÂNIA – unde taxa pe borcan achită avionul spre Japonia


Duminică doi reprezentanți de marcă ai coaliției de guvernare au făcut afirmații de poziționare extrem de interesante. Pe de o parte, vechiul liberal și vicepreședinte PNL, europarlamentarul Cristian Bușoi a anunțat că „linia rosie e impozitul progresiv”, iar „Cota unică și-a dovedit utilitatea”. Dincolo de argumentul corect și rațional, este și o poziționare ideologică corectă, una dintre rarele și puținele din ultimii mulți ani pentru liderii din Modrogan. Pe de altă parte, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a calificat drept „prostie” faptul că abordarea subiectului canalului Bâstroe reprezintă propagandă rusă, asta după ce el adusese în opinia publică subiectul. Este corectă evaluarea că orice subiect de fragilizare a solidarității occidentale datorate Ucrainei nu face decât să servească intereselor Moscovei, iar România trebuie să continue fără ezitare sprijinul pentru victima agresiunii barbare a Rusiei. În egală măsură, atât tema minorităților, cât și cea a riscului de afectare a Deltei trebuiau tratate diplomatic, discret, dar ferm. Din păcate, de la București nu are cine să facă asta, fapt care generează încă un contra-efect al eșecului politicii externe, la fel ca și în cazul Schengen: crește euroscepticismul, fenomen extrem de periculos, confirmat recent de barometrul Eurostat.

Luni, liderul PSD a reconfirmat public buna relație cu premierul, bătând șaua, să priceapă iapa, cum se spune în popor: „atât eu, cât si domnul Ciucă suntem niște oameni de onoare și am înțeles momentul complicat prin care a trecut România. Să am temeri că domnul Ciucă nu-și va da demisia este exclus” a spus Marcel Ciolacu, spre a risipi speculațiile generate recent prin declarațiile președintelui, care a ezitat să afirme că-l va desemna pe acesta să formeze noul guvern, limitându-se la a spune că va alege cea mai bună soluție pentru România. Drept e că are mână bună, dacă ne gândim numai la domnii Cioloș, Orban sau Cîțu.



Marți a făcut valuri decizia de achitare pentru ucidere din culpă a fostul ministru Gabriel Oprea, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, pe motiv că fapta nu există. Din păcate, la fel ca și în cazul incendiului de la clubul Colectiv, și această tragedie, a pierderii unei vieți, a fost instrumentată politic, pentru a exista și mai multă presiune pe guvernul de atunci. Ca să cităm un clasic în viață: „A fost nevoie să moară oameni pentru ca guvernul să demisioneze”. Mai grav este că toate aceste evenimente au săpat și mai mult la baza și așa fragilă a democrației, spiritului civic și legitimității clasei politice. 

Miercuri a fost ziua cea mai distractivă a săptămânii. Pe de o parte, presa – în frunte cu foștii aplaudaci ai incontestabilei performanțe a președintelui dumneavoastră – a atacat și criticat opulența deplasării acestuia în Japonia cu un avion privat, pentru care s-ar fi cheltuit peste jumătate de milion de euro. Din păcate, a fost ignorat ceea ce este, probabil, singurul succes diplomatic al României în 8 ani de mandat, anume semnarea unui parteneriat strategic între cele două țări, arhipelagul nipon fiind în primele economii ale lumii și un aliat al Occidentului. Revenind pe plaiuri mioritice, șeful ANAF, după răsunătorul succes al neimpozitării OMV, a revenit în prim-plan, luând în piept marea evaziune: borcanelor de bacșiș din diverse localuri. Așteptăm cu interes raziile inspectorilor anti-fraudă, însoțiți probabil de mascați, la shaormeriile din toată țara, pentru a deferi justiției pe cei care subminează bugetul de stat. În paralel, tot miercuri au făcut vâlvă imaginile cu un subordonat al doctorului Bode, șef la Garda de Coastă, care și-ar fi serbat ziua pe un yaht, cu câteva sute de invitați, ca orice bugetar onest și incoruptibil. Asta apropo și de rezervele Austriei privind securizarea frontierelor. Iar cum Ziua femeii nu putea trece fără un moment ridicol, un fruntaș liberal, Secretar de Stat tocmai la Justiție, le-a urat, într-o postare online, cele cuvenite acestor „ființe ale societății”. România educată și mereu surprinzătoare…

Joi, am aflat de la ministrul de Interne că viitoarea președinție spaniolă a UE susține extinderea Schengen în 2023. Același valoros diplomat ne-a comunicat, de la Bruxelles, că „prin intrarea ţării noastre în Schengen va spori substanţial siguranţa frontierelor externe ale Uniunii”. Nu poate fi contrazis, doar știm cu toții că subordonații săi sunt profesioniști, intransigenți și incoruptibili. Întrebarea legitimă este doar de ce se ridică din nou în spațiul public o temă care deja a dezamăgit cetățenii români, înainte să existe siguranța că nu vom mai întâmpina obstacole, precum cele ale Austriei și Olandei de la finalul anului trecut.

Vineri a fost anunțată condamnarea definitivă a liderului PSD Neamț, Ionel Arsene, prilej excelent pentru „ministrul-reportofon”, Cătălin Drulă, ajuns cu partidul său la un scor de o cifră, să ceară votarea legii „fără penali în funcții publice”. Propunerea ar fi corectă, dacă personajul ar fi fost consecvent și în cazul sesizării făcute de Agenția Națională de Integritate pe numele lui Nicușor Dan pentru abuz în serviciu, sau dacă noii săi aliați de la Forța Dreptei nu ar avea în Parlamentul României cel puțin un reprezentant cu condamnare penală definitivă. Despre alegerile de la Sectorul 1 sau dosarele edilului de Timișoara nu mai are rost să discutăm în „statul eșuat”.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR