Propaganda rusă din ţara noastră sugerează că suntem cetăţeni ai UE de calitatea a doua (ministrul bulgar al finanţelor)


Ministrul bulgar al finanţelor, Asen Vasilev, a acordat un interviu publicaţiei “Die Welt”, în care a afirmat că o parte din propaganda rusă din Bulgaria sugerează că bulgarii sunt cetăţeni ai UE de calitatea a doua.

“Odată cu intrarea noastră în Schengen, acest lucru s-ar schimba”, a subliniat Vasilev, adăugând că nu este profitabil din punct de vedere economic pentru Europa Centrală şi de Vest ca Bulgaria şi România să fie în afara zonei fără control la frontiere.

“În fiecare zi, 4.000 de camioane trec graniţa bulgaro-turcă în direcţia Europei de Vest, însă stau zile întregi la viitoarea graniţă internă cu România. Acest lucru creşte costul mărfurilor transportate”, a explicat ministrul finanţelor.

Vasilev a precizat că UE trebuie să elaboreze un sistem de primire legală a migranţilor şi de evaluare a lucrătorilor de care are nevoie.

Potrivit ministrului bulgar, taxa suplimentară de 20 de leva (circa 10 euro) impusă tranzitului de gaz rusesc prin Bulgaria va reduce profitul Gazprom şi va scumpi livrările, ceea ce, la rândul său, va face importul de gaz rusesc neprofitabil pentru ţări precum Austria şi Ungaria.