Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș atrage atenția că etnicii maghiari vor să amplaseze „rune secuiești” la intrarea în Miercurea Ciuc

Author:

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș atrage atenția că etnicii maghiari vor să amplaseze „rune secuiești” la intrarea în Miercurea Ciuc.

„La Miercurea Ciuc conducerea primăriei doreşte să amplaseze din nou plăcuţe la intrarea în oraş inscripţionate cu „rune secuieşti” ! Sfidând legile ţării şi normele în vigoare, se doreşte mascarea acestei tentative sub forma unui „concurs de soluţii pentru crearea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş”. De fapt, plăcuţe de tip rutier care vor semnaliza intrarea în municipiu şi vor conţine inclusiv menţiuni în aşa-zisa limbă secuiască, presupunând un alfabet complet diferit”, a declarat președintele forumului, Dragoș Burghelia, într-un comunicat pentru Agerpres.

„Deşi această tentativă a fost oprită în trecut, hotărârea anterioară de consiliu local prin care se semnaliza intrarea în municipiu cu „rune secuieşti” fiind atacată în contencios de către Instituţia Prefectului iar procesul a fost câştigat, „alfabetul secuiesc” nefiind utilizat pentru inscripţionare.

Este jignitor modul în care se încearcă din nou marcarea teritoriului în sens etnic prin atribuirea acestui aşa-zis alfabet inutilizabil şi indescifrabil pentru aproape toată populaţia municipiului, a judeţului şi de altfel pentru întreaga ţară. S-a demonstrat şi în cadrul procesului anterior că nu se poate utiliza această inscripţie întrucât cetăţenii declaraţi „secui” în municipiul Miercurea Ciuc la recensământ nu depăşesc nici 1%!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş condamnă ferm această nouă tentativă de marcare a teritoriului în sens etnic şi solicităm pe această cale încetarea procedurilor şi investirea energiei precum şi a finanţelor municipiului Miercurea Ciuc în proiecte durabile, serioase, de lungă durată care să unească locuitorii zonei, nu să dezbine mai mult ! Menţionăm că vom urma toate căile legale pentru a bloca acest demers contrar legii şi bunului simţ”, se mai arată în comunicat.

Biroul de presă al Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc a informat că, în şedinţa ordinară a Consiliului Local din luna ianuarie, a fost adoptat un regulament pentru un concurs de soluţii, care va întări „identitatea locală” şi care vizează „proiectarea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş”, iar acestea vor fi inscripţionate, pe lângă română şi maghiară, şi în alfabetul secuiesc, informează Agerpres.

„Identitatea locală este întărită de concursul de soluţii al Serviciului de Urbanism, al cărui regulament a fost adoptat astăzi ( în data de 27 ianuarie-n.red) de către consilierii locali. Concursul, care va fi lansat pe 20 februarie, prevede acordarea premiilor în bani pentru proiectarea unor elemente de semnalizare la intrările în oraş. Ofertanţii au timp până în luna iunie pentru a-şi prezenta proiectele, care vor fi supuse unui concurs public şi apoi evaluate de un juriu profesionist. Pe lângă limbile maghiară şi română, locuitorii şi vizitatorii vor fi salutaţi şi cu inscripţii în alfabetul secuiesc”, a informat Primăria Miercurea-Ciuc.

În anul 2009, Consiliul Local al municipiului Miercurea-Ciuc a aprobat un proiect de hotărâre privind inscripţionarea în scriere ”runică-secuiască” a tăbliţelor de la intrarea în oraş şi de la ieşirea din localitate, care a fost atacat în contencios administrativ de Instituţia Prefectului, iar în 2010, Tribunalul Harghita a decis anularea hotărârii, întrucât aceasta nu era legală.

În expunerea de motive înaintată instanţei atunci de juriştii Prefecturii se arăta că hotărârea adoptată de aleşii locali încalcă Hotărârea de Guvern 1206/2001, întrucât secuii nu reprezintă 20 % din populaţia municipiului Miercurea Ciuc.

Hotărârea de guvern menţionată prevede că în localităţile în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% se va asigura inscripţionarea denumirii localităţii şi în limba maternă a cetăţenilor respectivi.

În 2009, proiectul de hotărâre privind inscripţionarea în alfabetul secuiesc a fost iniţiat de mai mulţi tineri din oraş, membri ai ”Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate”, care au adunat aproape 2.000 de semnături de la locuitorii din Miercurea-Ciuc.

X