Într-o rezoluție care a fost adoptată cu o majoritate covârșitoare, Parlamentul European s-a pronunţat pentru introducerea unui standard de timp de 1 minut pentru procesarea camioanelor la frontierele intra-europene și a făcut apel ca Bulgaria și România să fie admise în Schengen și pe cale terestră nu mai târziu de jumătatea anului 2024.
“Poziția PE deschide calea unei soluții la problema cozilor de kilometri de la granițe. Astăzi, Parlamentul European a arătat clar că este de partea șoferilor, cerând verificări mai ușoare pentru vehiculele grele de marfă la punctele de trecere a frontierei. Concomitent cu rezoluția, colegii și-au confirmat sprijinul ferm pentru apartenența cu drepturi depline a Bulgariei la spațiul Schengen. Asta va rezolva în linii mari problema procesării îndelungate a documentelor la controlul de frontieră”, a comentat europarlamentarul bulgar din PPE/GERB Emil Radev, care lucrează ca raportor în acest caz.
Camioanele să treacă într-un minut la frontiere
“Rezoluția vine ca răspuns la petiția pe care colegul bulgar Andrei Novakov (PPE/GERB) a depus-o cu o cerere de normativ pentru circa 1 minut în medie pentru procesarea camioanelor la frontierele interne ale UE”, a amintit Radev. El a adăugat că Angel Jambazki (EKR/VMRO) a participat și el la lucrările privind textul. „Rezultatul final a demonstrat că Bulgaria are o echipă puternică la Bruxelles, pentru că încă o dată am reușit să ne unim în jurul cauzelor naționale și să le susţinem cu succes. Cred că prin eforturi comune putem obţine un final victorios, nu doar în bătălia în apărarea intereselor șoferilor, ci și pentru Schengen pe uscat”, a mai declarat Emil Radev după votarea rezoluției.
Prin aceasta, PE susţine din nou calitatea noastră de membru cu drepturi depline în spațiul Schengen, „îndemnând Președinția belgiană și toți membrii Consiliului să adopte cât mai curând posibil și nu mai târziu de jumătatea anului 2024 o decizie privind implementarea integrală a acquis-ului din Schengen în România și Bulgaria”.
Sursa: Revista Presei Rador Radio România