Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA a decis să scoată la vânzare patru imobile ale șantierului naval. Sindicaliștii sunt revoltați și spun că activele patrimoniale se risipesc pe zi ce trece fără ca statul să intervină.
Consiliul de Supraveghere al Damen Shipyards Mangalia SA a decis în luna decembrie să avizeze vânzarea a patru imobile. Este vorba despre corpul A al Căminului de personal situat în stațiunea Venus, despre corpul B al aceluiași Cămin de personal din Venus, despre un imobil P+1E situat pe strada Apostol Andrei din Mangalia și despre un imobil P+1E+M situat în localitatea 23 August.
Conform deciziei publicate în Monitorul Oficial al României numărul 0168/12 ianuarie 2023, vânzarea se va face prin negociere directă de către Directorat, acesta având dreptul de a stabili toate detaliile vânzării, inclusiv prețul.
În schimb, sindicatul muncitorilor din șantier este nemulțumit de această decizie. „Jaful continuă la Șantierul Naval Mangalia! În fiecare zi, vedem cum șantierul se golește de activele patrimoniale pe care le deține. Începe să bată vântul pe șantier și nimeni din Statul român nu ia nicio măsură! E mai mult decât clar că se dorește închiderea celui mai mare șantier naval din România”, spune Laurențiu Gobeajă, președinte Sindicatul Liber Navalistul.
Negocieri și proteste la Damen Mangalia
Din data de 4 ianuarie, angajații Damen Mangalia protestează spontan în fiecare zi, pe timpul pauzei de masă. Cei 1.500 de salariați cer conducerii salarii care să fie corelate cu rata inflației. Deși negocierile au început din decembrie 2022, iar ultima întâlnire între Directorat și Sindicat a avut loc vineri, 13 ianuarie, nu s-a ajuns la nici un acord.
Sindicatul Liber Navalistul (SLN) solicită ca salariile oamenilor să crească corelat cu rata inflației, așa cum este ea transmisă oficial de Institutul național de Statistică. Ar rezulta o creștere cu 385 de lei.
În schimb, conducerea șantierului susține că majorarea salarială poate fi doar de 100 de lei brut, la care se poate adăuga, timp de patru luni, un ajutor de 225 de lei. Directoratul invocă situația economică nu tocmai bună și faptul că au comenzi puține. Oferta lor este însă respinsă de angajați.
Statul român este acționar majoritar (51%) la Șantierul Naval Damen Mangalia, iar compania olandeză deține 49% din acțiuni și conducerea administrativă a șantierului.