ANAF. O treime dintre firmele austriece din România au datorii la statul român


O treime dintre firmele austriece din România au datorii uriaşe la statul român. Potrivit ANAF, aproape 900 de companii nu au plătit dările către instituţia fiscală şi peste 500 dintre acestea sunt în procedură de executare silită.

„La data de 30 noiembrie a anului 2022, un număr de 2.915 contribuabili cu capital majoritar austriac figurează în baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), din care un număr de 2.021 de contribuabili nu înregistrau obligaţii fiscale restante. Un număr de 894 înregistrau obligaţii fiscale neachitate la bugetul general consolidat, în sumă de 391,8 milioane lei”, potrivit datelor furnizate de către Ministerul Finanţelor, citate de Realitatea Plus.

Reamintim în context că şeful ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat vineri, la Antena 3, că OMV Petrom va fi verificat „la sânge”, iar în cazul în care compania refuză să achite taxa de solidaritate, ANAF va „emite o decizie de impunere”.

„În cazul societăţii OMV, ei au depus la 1 ianuarie 2022 acea Declaraţie 406, iar noi ştim în timp real contabilitatea şi toate cifrele pe care le are. (…) Eu pot să vă spun doar că ANAF-ul va controla la sânge toate societăţile care se încadrează în prevederile Ordonanţei 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt prevăzute în Ordonanţă, adică să fie 75% din cifra de afaceri pe acele coduri CAEN. După aceea vom verifica dacă calculul şi cuantumul contribuţiei la solidaritate este corect încadrat şi achitat”, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş.

„Pornind de la declaraţia pe care a dat-o OMV-ul la Bursa de Valori Bucureşti, o să ne dăm seama în zilele următoare dacă este corectă sau nu. Dacă va refuza să plătească, vom emite o decizie de impunere, vom stabili suma care va trebui plătită şi vom trece spre executarea silită”, a adăugat şeful ANAF.