VIDEO Viktor Orban, campanie pentru UDMR în Bihor: 'Atâta timp cât există o bază etnică, există un viitor'/ Susținere și pentru Klaus Iohannis și Schengen


Premierul ungar Viktor Orbán a vizitat luni după-amiază orașul Salonta din județul Bihor, unde a purtat discuții cu liderii locali și naționali pe tema alegerilor din 9 iunie.

Primarul László Török i-a întâmpinat pe premierul ungar Viktor Orbán, pe președintele UDMR, Hunor Kelemen, și pe parlamentarii din județele Bihor, Sălaj, Satu Mare, Arad și Timiș, invitați la evenimentul de campanie, potrivit maszol.ro.

Primarul localității a amintit că la 3 iunie 166, în urmă cu doar 418 ani, prințul István Bocskai i-a așezat în localitate pe cei 300 de haiduci care luptau de partea sa și că acesta a fost începutul noii istorii a orașului Salonta.

Vorbind despre miza alegerilor locale și europene, Hunor Kelemen, președintele UDMR, a declarat că oamenii simt că fiecare are un simț al responsabilității naționale, o responsabilitate care s-a consolidat în ultimele trei decenii, în urma schimbării de regim. Hunor Kelemen a subliniat că este nevoie de 500.000 de voturi pentru UDMR la alegerile europarlamentare. În același timp, a subliniat el, reprezentanții UDMR trebuie să rămână puternici în administrația locală. “Nu avem altă cale de a supraviețui, decât să câștigăm, trebuie să câștigăm fiecare alegere”, a spus președintele UDMR. Hunor Kelemen l-a prezentat pe Viktor Orbán ca pe un politician care a condus partidul său la victorie electorală de unsprezece ori și care a fost în fruntea schimbării în Europa.

Viktor Orban: Avem nevoie de UDMR în Parlamentul European”

“Avem nevoie de reprezentarea UDMR în Parlamentul European. Vă îndemn să trimiteți cât mai mulți eurodeputați maghiari pro-pace în Parlamentul European, pentru că aceste alegeri ar putea decide dacă Europa poate ieși în sfârșit din acest război sau dacă va fi scufundată în el”, a declarat Orbán la Salonta.







“Pentru întreaga națiune maghiară, este aproape o chestiune de viață și de moarte să nu eșuăm la niște alegeri în care sarcina este să depășim pragul de 5% și să avem o voce internațională. Dacă există în sfârșit un loc unde cauza maghiară poate fi reprezentată și noi nu suntem capabili să trimitem un reprezentant, este o problemă, este un semn de slăbiciune. Iar adversarii noștri nu vor ezita să profite de acest lucru!”, a mai declarat Orbán în discursul său.

Orbán a spus că nu merită să ne întrebăm dacă votul etnic are un viitor. “Atâta timp cât există o bază etnică, există un viitor”, a spus el. După cum a spus el, pentru o lume maghiară completă – pe lângă instituțiile educaționale și ecleziastice – este nevoie de reprezentare politică.

Ungaria îl susține pe Klaus Iohannis

Orbán a subliniat, de asemenea, importanța unei Ungarii puternice. Fără patria mamă, a spus el, a fi o minoritate ar fi insuportabil. “Să arătăm că suntem o națiune adevărată”, a spus premierul.

În discursul său, el a reiterat sprijinul guvernului ungar pentru candidatura președintelui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al NATO și pentru aderarea deplină a României la Schengen.