Soldații ucraineni folosesc așa-numitele „drone dragon” împotriva Rusiei, care plouă pe câmpul de luptă, a confirmat Ministerul Apărării al Ucrainei pe 4 septembrie.
A “dragon drone” in the Kharkiv direction.
????: 42nd Mechanized Brigade pic.twitter.com/4M1qAJdx3o— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 4, 2024
A “dragon drone” in the Kharkiv direction.
????: 42nd Mechanized Brigade pic.twitter.com/4M1qAJdx3o— Defense of Ukraine (@DefenceU) September 4, 2024
Ministerul a publicat noi imagini asemănătoare unui videoclip distribuit de canalele Telegram din Ucraina și Rusia cu doar câteva zile înainte. Videoclipul a arătat ceea ce părea a fi o dronă care ploua metal fierbinte, încins, asupra soldaților nevăzuți ascunși într-o linie de copaci.
Media ucraineană Defense Express a scris că drona a fost desfășurată de Brigada 108 Teritorială de Apărare a Ucrainei, adăugând că videoclipul a fost filmat în apropiere de satul Ukrainske, regiunea Zaporizhzhia.
The Kyiv Independent nu a putut verifica aceste afirmații.
Un alt videoclip care arată presupusa utilizare a unei astfel de drone pe timp de noapte a fost postat de Brigada 60 Separată Ingulets din Ucraina pe 4 septembrie.
“Dronele de lovitură sunt aripile noastre de răzbunare, care poartă foc direct din cer. Ele devin o adevărată amenințare pentru inamic, ardându-și pozițiile cu o precizie pe care nicio altă armă nu o poate obține”, a spus armata într-o postare pe Facebook.
O serie de rapoarte sugerează că dronele sunt echipate cu muniții de termită care sunt aruncate pe poziții rusești.
Armele cu termită dispersează mii de bucăți minuscule de metal topit care arde la temperaturi care depășesc 2.000 de grade Celsius, ceea ce înseamnă că se poate topi prin unele vehicule blindate.
Dronele ucrainene care aruncă un flux continuu de metal topit într-un asemenea mod par a fi o altă inovație militară.
Rusia a desfășurat arme incendiare similare, cum ar fi bombele cu fosfor alb interzise, încă de la începutul războiului la scară largă.
Termitele și alte arme incendiare pot provoca răni devastatoare.
Human Rights Watch scrie că expunerea la astfel de muniții poate duce la „arsuri extinse și chinuitoare care necesită un tratament dureros” care includ „leziuni respiratorii de la căile respiratorii inflamate și vapori toxici, infecție, deshidratare extremă și insuficiență de organ”.
Pe parcursul invaziei pe scară largă a Rusiei, Ucraina și Rusia au investit masiv în tehnologia dronelor, revoluționând modul în care sunt purtate războaie.
Pentru forțele ucrainene depășite numeric, dronele au fost una dintre armele cheie pentru a lovi navele de război rusești, bazele navale, rafinăriile de petrol și aerodromurile din teritoriile ocupate și în spatele liniilor Rusiei.