facebook
Connect with us

Ultima Ora

Anunțuri importante ale lui Orban. Ce spune premeirul la 6 luni de guvernare

Published

on

Premierul Ludovic Orban a declarat luni România nu a fost pregătită şi foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări, cum e pandemia de coronavirus.

El a anunţat că a prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-COVID-19 şi că se împlinesc şi 6 luni de la învestirea Guvernului, motiv pentru care va prezenta un raport al Cabinetului pe care îl conduce.

 

Referitor la pandemia de COVID-19, premierul a declarat că România nu a fost pregătită şi că foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări.

”România nu a fost pregătită să se confrunte cu acest pericol. Nu am avut echipamente, DSP-urile, majoritatea spitalelor nu au fost pregătite pentru a face faţă unei asemenea provocări. Am avut nevoie de o permanentă evoluţie în toate domeniile pentru a îmbunătăţi modul de răspuns la criză. Am avut o raportare preventivă. Guvernul şi autorităţile au luat măsuri înainte ca alte ţări să ia astfel de măsuri şi înainte să existe avertismente care să forţeze Guvernul să ia astfel de măsuri”, a explicat el.

El a subliniat că în timp ce în România decesele sunt de ordinul sutelor, în Spania şi Franţa sunt de ordinul zecilor de mii, în timp ce Belgia care are cel mai mare număr de morţi la suta de locuitori.

”Primul caz de cetăţean român diagnosticat pozitiv s-a înregistrat în 26 februarie. Atunci, în Spania erau doi cetăţeni pozitiv. Astăzi, în Spania sunt peste 270.000 de cazuri, iar în România peste 13.000. O diferenţă care arată că măsurile pe care le-am luat au avut efecte, iar comportamentul responsabil al cetăţenilor a dus la o reducere drastică a răspândirii virusului în România. Ştiu că s-a comentat de multe ori că avem cazuri puţine pentru că nu se testează. Noi diagnosticăm în funcţie de necesităţi, conform protocolului OMS”, a precizat premierul.
”A trebuit să ne mobilizăm şi să luăm măsuri din mers, să perfecţionăm procedurile, să întărim capacitatea instituţiilor implicate în lupta cu pandemia, care ne-a prins fără echipamentele necesare. S-a făcut un efort cumplit, pentru că cererea a explodat când oferta era mică. La ora actuală lucrurile sunt sub control. Am ajuns la situaţia în care putem să ne permitem şi gesturi de umanitate, pentru Republica Moldova, de exemplu”, a argumentat Orban.
El a spus că în prezent sunt 60 de centre de testare, iar capacitatea este de aproape 11.000 de teste zilnice.
”Sunt în curs de acrediare alte centre, iar scopul e să creştem capacitatea de testare la 15.000. Nu teste rapide promovate de alţii, ci teste care nu permit eroare în diagnosticare”, a explicat premierul.

 

Recomandări

Popular

X