Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a declarat vineri că ideal ar fi ca Executivul european să se alăture României într-un eventual proces la CJUE împotriva Austriei în dosarul Schengen, pentru că atunci când instituţiile europene sunt implicate alături de un stat membru, procedura este mult mai rapidă.
”Ideal ar fi ca Executivul european să se alăture României într-un eventual proces la CJUE împotriva Austriei în dosarul Schengen, pentru că atunci când instituţiile europene sunt implicate alături de un stat membru, procedura este mult mai rapidă”, a afirmat la RFI Victor Negrescu, după ce premierul Marcel Ciolacu a anunţat într-un interviu pentru publicaţia austriacă Der Standard că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, dacă Viena se va opune din nou aderării României în octombrie şi decembrie.
Victor Negrescu spune că există în prezent trei scenarii de lucru, unul dintre ele vizând invalidarea veto-ului Austriei.
”Trebuie spus că sunt mai multe scenarii de lucru. Primul scenariu este totuşi să convingem Austria să voteze pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen şi este prioritatea noastră absolută, însă nu o putem face singuri, este nevoie de o implicare mai mare din partea decidenţilor europeni, nu doar declaraţii şi într-adevăr, să existe o presiune asupra Guvernului austriac. Noi sperăm ca de îndată ce vor trece alegerile din Olanda, să avem acolo un Guvern proeuropean şi automat Olanda să-şi schimbe poziţia vizavi de Bulgaria şi Austria să rămână singurul stat care se opune şi să putem exercita această presiune”, a arătat Negrescu.
El a precizat că, ”dacă Austria tratează în continuare acest subiect într-o cheie politică, în mod special Guvernul de dreapta din Austria, automat trebuie să reacţionăm, şi avem ca şi stat membru această posibilitate de a folosi acest mecanism legal, folosit în trecut şi de instituţiile europene şi de alte state membre, să mergem la CJUE”.
”Ideal pentru noi este să nu mergem doar singuri, să mergem împreună cu Parlamentul European sau Comisia Europeană, instituţii care în trecut au mai atacat la Curte, tot pe subiectul Schengen, Consiliul sau statele membre care nu au respectat prevederile Schengen şi care au câştigat în instanţă. Aşa că România trebuie să evalueze şi această posibilitate, aşa cum a declarat premierul României”, a completat Negrescu.
Europarlamentarul PSD a precizat că ”mai există şi o a treia opţiune, o opţiune la care lucrează în prezent”.
”Urmează chiar săptămâna viitoare să prezint în PE un raport prin care practic se clarifică juridic când poate fi aplicat veto-ul, pentru că, poate nu vă puteţi imagina lucrul acesta, până acum, din punct de vedere legal, nu există o clarificare juridică cum se aplică veto-ul în instituţiile europene şi noi sperăm ca prin această clarificare juridică în Comisia de Afaceri Constituţionale, practic, să invalidăm acest veto aplicat de Austria, care nu se bazează pe prevederile tratatelor şi pe principiile legale aplicate de UE până în prezent. Deci, iată, avem trei soluţii, trei direcţii, trei scenarii şi trebuie să le explorăm pe toate, în aşa fel încât să obţinem acest obiectiv în cel mai scurt timp cu putinţă”, a mai spus Negrescu.
Premierul României, Marcel Ciolacu, afirmă într-un interviu pentru Der Standard, că intenţionează să dea în judecată Austria cerând daune la Curtea Europeană de Justiţie, dacă guvernul austriac va insista să blocheze aderarea României la Schengen.