facebook
Connect with us

Ultima Ora

Vești bune. INS anunță creștere economică în România în primele luni ale anului

Published

on

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar față de trimestrul anterior creșterea este de 0,3%, conform datelor semnal publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

Că serie ajustată sezonier, în primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7%, comparativ cu perioada similară din 2019.

„Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculată că urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul I 2020, fiind înregistrate diferențe față de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 91 din 7 aprilie 2020.

Estimările ‘semnal’ precum și cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultățile create de criză pandemică și de instituirea stării de urgență.

Aceste dificultăți au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezintă intrări pentru conturile naționale și s-au concretizat printr-o creștere a ratei de non-răspuns.

Pentru completarea informațiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cât mai puțin posibil, calitatea indicatorilor produși.

Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă și politicii de revizuire a conturilor naționale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condițiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, precizează INS.

Recomandări

Popular

X