Adriana Stere, vedeta Pro TV și mamă a cinci copii, a fost recent diagnosticată cu febra Q, boală pe care ar fi contactat-o după ce a consumat brânză achiziționată de la un producător local.
În urma analizelor efectuate, medicii de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” au confirmat că Adriana Stere a fost infectată cu bacteria Coxiella burnetii, responsabilă de febra Q.
Adriana a declarat că, pe 15 septembrie, a consumat brânză achiziționată de la un producător local, iar la scurt timp au apărut simptome intense: la șase zile după consum a început să resimtă o oboseală severă și o stare generală alterată, urmate după alte trei zile de febră, frisoane, tuse și ulterior s-a confruntat cu simptome îngrozitoare, care au dus la paralizie. Din fericire, copiii și nici soțul nu au mâncat din acest produs alimentar.
„Am luat brânză de la un magazin cu produse artizanale. După vreo șase zile, când se pare că a fost perioada de incubație, au apărut primele simptome, adică o oboseală teribilă, cruntă”, a povestit Adriana, pe 4 noiembrie, la Pro TV. „Au urmat trei zile de febră foarte mare și de frisoane. Peste 40 febra. (…) După trei zile de frisoane a început să mi se descuameze pielea de pe piept și de pe burtă”, a spus aceasta.
Adriana a chemat atunci ambulanța și i s-a pus diagnosticul de pneumonie, apoi a fost suspectă pe rând de pneumonie, sinuzită și meningită. „Febră foarte mare și frisoane. După aceea tuse seacă, apoi tuse umedă, dureri de glezne, dureri articulare, apoi glezna stângă blocată, nu mai puteam să merg”, a precizat Adriana Stere. A luat 28 de zile antibiotic, timp în care i-a scăzut fierul, părul a început să-i cadă și a fost nevoită să se tundă. Au fost mai multe săptămâni cu probleme, dar, din fericire, acum se simte mai bine.
Ce este Coxiella burnetii, bacteria vinovată de Febra Q
Coxiella burnetii este o bacterie intracelulară extrem de infecțioasă, care afectează în special animalele domestice precum oile, caprele sau vitele. În mod obișnuit, febra Q se transmite prin inhalarea aerosolilor contaminați și poate evolua sub forma unei boli febrile autolimitante, pneumonie sau hepatită.
„Cu toate acestea, în anumite circumstanţe, există posibilitatea evoluţiei către o formă cronică, implicând predominant valvele cardiace preexistent lezate sau vasele de sânge. Diagnosticul este uzual stabilit serologic, iar Doxiciclina reprezintă cea mai frecventă alegere de antibioterapie”, se arată într-un studiu clinic realizat în anul 2018 de specialiști ai Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş“.
Lotul de studiu a cuprins 24 de pacienţi de ambele sexe, cu vârste cuprinse între 34 şi 80 de ani, internaţi în perioada ianuarie-decembrie 2018, în secţiile de boli infecţioase ale acestui spital. Manifestările clinice documentate în cadrul afecţiunii acute au fost majoritar de ordin general (febră, frisoane, mialgii, greaţă), un număr de șapte pacienţi experimentând cefalee.
„În plus, dintre cei 14 subiecţi care au dezvoltat pneumonie interstiţială (accentuarea desenului interstiţial pulmonar fiind singura modificare radiologică întâlnită), doar 4 au manifestat tuse seacă (28%), iar în rândul celor 14 cazuri de hepatită, doar 3 au fost acompaniate de subicter scleral (21%), rezultate ce confirmă datele din literatură”, se mai menționează în studiul citat de Adevărul.