facebook
Connect with us

Politică

UPDATE: PLUS propune un program și o conducere comună a Alianței cu USR, în care secretarul general să fie ales de membrii ambelor partide

UPDATE: PLUS propune un program și o conducere comună a Alianței cu USR, în care secretarul general să fie ales de membrii ambelor partide

Consiliul Național al PLUS a dat publicității, duminică, o scrisoare deschisă adresată atât membrilor propriului partid cât și celor ai USR în care este propusă constituirea unui organism de conducere comun al celor două partide, în care secretarul general să fie ales în comun.

Este vorba de ”o structură executivă unică reprezentând diversitatea, consolidând formula deja agreată la nivelul Protocolului Politic al Alianței, coordonată de un secretar general ales prin vot comun al celor două partide. Această structură va avea un mandat de coordonare a acțiunilor Alianței, la nivel de comunicare și de implementare a deciziilor politice luate de forul de conducere al Alianței.”

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat, într-o conferință de presă în care a detaliat propunerea făcută partenerilor din USR, că formarea unei conducere comune care să acționeze în  baza unui program politic asumat de ambele partide este un pas care să faciliteze procesul fuzionării. ”Propunerea noastră este să lucrăm împreună să facem un atu din diversitatea celor două partide.  Noi sperăm ca acest lucru să ducă la fuziune, dar aceasta trebuie să fie un proces natural”, crede Cioloș.

În al doilea rând, scrisoarea deschisă a PLUS menționează alinierea programelor politice ale celor două partide. ”Este esențial să investim imediat în alinierea ideologică și de politici publice a Alianței și să selectăm resursa umană cea mai competentă prin care să asumăm aceste politici publice și să le prezentăm electoratului cu toată responsabilitatea și credibilitatea. Comisia de Politici Publice a Alianței trebuie să se reunească cu prioritate și să pregătească acest proces de aliniere”, se arată în documentul citat

De asemenea, PLUS cere ca persoanele care vor candida din partea  USR-PLUS la alegerile locale să fie desemnate cel mai târziu în luna februarie.

”Propunem desemnarea unei echipe comune la nivel central, în coordonarea secretarului general, care să medieze negocierile la nivelul filialelor locale pentru a obține în cât mai multe filiale acorduri amiabile, care să țină cont de interesele strategice comune și realitățile din fiecare localitate. În lipsa acordurilor amiabile, meritul și încrederea membrilor să fie singurul criteriu de selecție, prin organizarea de alegeri interne primare și pe baza votului egal al membrilor PLUS și USR din filiala respectivă”, se mai spune în scrisoarea deschisă a conducerii PLUS.

Dacian Cioloș a spus că o astfel de consolidare a colaborării dintre  USR și PLUS ar pregăti Alianța mai bine pentru alegerile locale și parlamentare.

”Trebuie să avem o formulă executivă care să permită să urmărim deciziile pe care le ia Guvernul, să venim cu propunerile noastre și să ne pregătim pentru guvernare. Pe parcurs vom pregăti și programul de guvernare (…) Dăm un semnal că tragem  niște învățăminte din ce s-a întâmplat până acum”, a argumentat președintele PLUS.

Un alt avantaj al adoptării acestor propuneri ar fi, după Cioloș, faptul că nu ar mai fi alimentate speculațiile legate de tensionarea relațiilor dintre cele două partide. În  ce privește fuziunea, fostul prim-ministru a spus că este greu de realizat până la finele acestui ciclu electoral.

”Chiar dacă am  fi decis o fuziune acum, ea tot nu  ar fi avut efect juridic pentru alegerile locale și parlamentare pentru că presupune înregistrarea noului partid. Ați văzut cât a durat la noi înregistrarea partidului. Fuziunea trebuie  să fie o consecință a întăririi colaborării”, a mai spus Cioloș

G4Media a scris despre aceasta intenție a PLUS încă din 10 noiembrie, imediat după primul tur al prezidențialelor.

Foto: Dacian Cioloș și Dan Barna (Inquam Photos/ George Călin)

Advertisement

Recent

Advertisement

Facebook

Loading...

Popular

X