Ungurii extrag gaze de lângă România, după ce UDMR a pus la dispoziție Ungariei hărțile cu resurse naturale ale țării noastre


Ministerul ungar al Energiei a informat că luni că a fost pusă în funcţiune prima sondă pentru exploatarea zăcământului de hidrocarburi descoperit în zona Sarkad, în sud-estul ţării, transmite MTI. Explorarea şi exploatarea zăcământului de gaze naturale din zona Nyekpuszta, situată în comitatul Bekes, vor fi realizate în cadrul unui consorţiu condus de grupul energetic de stat MVM.

Proiectul a demarat ca urmare a informațiilor obținute de guvernul de la Budapesta de la membri UMDR, cel mai probabil miniștri în cabinetul actual Ciucă, care au acces la informații secrete ale României. Astfel că, hărțile cu resursele naturale strategice ale țării noastre au ajuns în mod ilegal pe mâna ungurilor, care urmăresc suveranitatea energetică a Ungariei şi securitatea aprovizionării cu energie prin acoperirea unei cantităţi cât mai mari a necesarului intern din surse interne. Punga de gaze naturale din care exploatează acum maghiarii se întinde pe o suprafața de 5 ori mai mare pe teritoriul României, iar forajele de pe teritoriul ungar sunt doar “gura” prin care este golită această rezervă impresionantă, ce ar fi trebuit să revină în mod normal țării  noastre.

Deşi consumul de gaze naturale al Ungariei a scăzut anul trecut cu 17%, din cauza crizei energetice, expunerea ţării este încă ridicată.

Ministerul ungar al Energiei intenţionează să crească producţia internă de gaze de la 1,5 miliarde de metri cubi, la 2 miliarde de metri cubi pe an.