Ungaria și România vor crește la 14 numărul punctelor de control la frontierele comune

Author:

Numărul punctelor de trecere a frontierei dintre Ungaria și România va crește de la 12 la 14, a dezvăluit ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, ca urmare a acordurilor vizând consolidarea relațiilor bilaterale, semnate la Timișoara împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Potrivit presei locale, această cifră ar putea crește la 16 până în 2030, odată cu finalizarea în viitor a mai multor proiecte de autostrăzi. În plus, perspectiva aderării României la spațiul Schengen ar putea aduce încă zece puncte de trecere a frontierei, cu utilizare imediată, transmite SchengenVisaInfo.com.

„În consecință, anii următori vor fi despre construcții majore de drumuri la granița dintre cele două țări. În acest moment, este în derulare construcția a două autostrăzi; una dintre ele va fi inaugurată în 2025, iar cealaltă în 2030”, a subliniat ministrul Szijjarto.

Szijjarto a mai spus că vor fi deschise două noi puncte de trecere a frontierei, una la Beba Veche, care va funcționa cel mult doi ani. Conform acordului, va fi reconstruit și podul peste râul Mureș, care a fost distrus în 1940.

El a subliniat că, odată cu introducerea acestor două noi puncte de trecere a frontierei, numărul total va crește de la 12 la 14. De asemenea, finalizarea celor două puncte de trecere pe autostradă, menționate anterior, care urmează să fie predate sau inaugurate în 2025 și 2030, va duce la un total de 16 puncte de trecere.

Mai mult, a afirmat că acest număr ar putea crește imediat la 26, în principal datorită existenței a zece legături suplimentare între cele două țări, odată ce România va deveni membru cu drepturi depline în Schengen. Cu toate acestea, aceste conexiuni suplimentare sunt în prezent limitate la o dată pe săptămână, deoarece România încă nu a aderat la spațiul Schengen.

Ministrul Transporturilor a explicat și importanța celui de-al doilea memoriu semnat, subliniind, în special, importanța podului peste Mureș, de la Cenad.

Grindeanu a spus că acest pod are o valoare simbolică și abordează o necesitate absolută în regiune, promovând cooperarea extinsă între cele două țări. Totodată, are o importanță economică pentru județul Timiș, iar Consiliul Județean Timiș ar trebui să avanseze activ acest proiect, a subliniat ministrul.

Ministrul Grindeanu a mai subliniat că proiectul se bucură de sprijin larg din partea autorităților publice locale, regionale și centrale. De asemenea, a fost anunțată stabilirea etapelor specifice ale proiectului, programate pentru finalizare până la sfârșitul lunii septembrie.

X