Ungaria devine poarta 'spionilor ruși': gestul care a înfuriat UE / Scrisoare trimisă către președintele Consiliului European

Author:

Autoritățile Ungariei au simplificat „într-o stare de liniște” totală condițiile de acces în țară pentru cetăţenii ruși și belaruși, scrie Deutsche Welle. Potrivit ediției germane a RND, premierul ungar Viktor Orban devine o amenințare la adresa securității, deoarece printre străinii care au ajuns în Uniunea Europeană s-ar putea număra spioni și teroriști ruși. „Deschide ușa spionilor”, transmite Uniunea Europeană.

Președintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a declarat într-o scrisoare văzută de Financial Times că măsura va permite rușilor să călătorească liber în mare parte din UE și a ridicat “preocupări serioase de securitate națională”.

Weber a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Charles Michel, cerându-i să ridice această problemă la următorul summit al liderilor UE din octombrie.

În iulie, Ungaria a publicat detalii despre un nou sistem rapid de vize care permite cetățenilor din 8 țări, inclusiv Rusia și Belarus, să intre în țară fără controale de securitate și alte restricții. Budapesta a declarat că mulți dintre ei vor construi o centrală nucleară folosind tehnologia rusă.

Cu toate acestea, Weber consideră că necesitatea unui nou sistem de migrație în Ungaria este “discutabilă” și a avertizat că ar putea “forma lacune serioase pentru activitățile de spionaj și ar putea permite unui număr mare de ruși să intre în Ungaria cu controale minime, prezentând un risc grav pentru securitatea națională”.

“O astfel de politică poate, de asemenea, să faciliteze circulația rușilor în spațiul Schengen, ocolind restricțiile prevăzute de legislația UE”, a spus Weber.

Despre ce program e vorba?

În momentul de faţă, cetățenii Rusiei și Belarus sunt incluși în așa-zisul program de ”Card Național” (unul dintre tipurile de permise de ședere din Ungaria), care le permite să obțină un loc de muncă în orice sector al industriei și să-și aducă chiar familia împreună cu ei. Decizia a fost luată de Guvernul ungar, pe la începutul lunii iulie. Iniţial, acest program se aplica doar în cazul cetățenilor Serbiei și Ucrainei. Din 9 iulie, ”Cardul Național” poate fi folosit de cetățenii din Rusia, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Macedonia de Nord și Muntenegru, relatează Rador Radio România.







”Cardul Național” este eliberat pentru doi ani și poate fi reînnoit de nenumărate ori. După trei ani de rezidență, titularul cardului poate solicita un permis de ședere permanentă în Ungaria. În plus, solicitanții de card nu susțin un test de competență culturală și nu sunt supuși unui control de securitate la nivel european.

Suspiciunile de spionaj

După cum notează RND, acest fapt ridică mari îngrijorări în rândul vecinilor Ungariei că spionii sau teroriștii din cele două ţări, Rusia şi Belarus, s-ar putea infiltra în Uniunea Europeană în acest mod. Membrul Parlamentului European Serghei Lagodinsky, într-o conversație cu RND, a spus că premierul ungar, Viktor Orbán, ”subminează sistemul european de migrație și, în același timp, devine slugă a Kremlinului”. Totodată, a menționat el, consideră greșit ”ca toți cetățenii ruși să fie stigmatizaţi”.

Odată cu începutul invaziei rusești pe scară largă asupra Ucrainei, unele țări UE (de exemplu, Letonia, Estonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Finlanda) au interzis accesul pe teritoriul lor și au încetat să mai elibereze vize turistice pe termen scurt cetățenilor ruși.

Premierul ungar, Viktor Orbán, este considerat singurul aliat lui Vladimir Putin în Europa. El a susținut în mod repetat continuarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Rusia și a criticat acordarea de ajutor militar Ucrainei. În iulie 2024, Viktor Orbán a plecat într-o ”misiune de pace” la Kiev, Moscova și Beijing. Ulterior, ”eforturile sale presupuse a fi pașnice” au fost criticate în Parlamentul European.

X