Un traficant român a organizat contrabanda a 36.000 de persoane din România spre Europa de Vest

Author:

687 de traficanți de persoane au fost prinși în Austria în 2022. Ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner (ÖVP), vede un mare succes în cooperarea cu autoritățile din Ungaria, dar și din Balcanii de Vest. Ruta cea mai relevantă pentru contrabanda către Austria este, în special, ruta Balcanilor de Vest, relatează Meinbezirk.at.

În anul precedent, 687 de traficanți de persoane au fost reținuți în Austria și raportați în majoritatea cazurilor. Acesta este un nou record din 2015, după ce cifrele au început să crească din nou în ultimii ani. Peste 300 de traficanți de persoane au fost prinși în Burgenland. 

Printre cei arestați s-au numărat 99 de traficanți de persoane din Siria, 69 din Turcia, câte 52 din România și Ucraina și 32 din Austria. 

„Există mulți tineri printre ucraineni și mulți sunt folosiți ca șoferi”, spune Gerhard Tatzgern, șeful operațiunilor de combatere a contrabandei la Oficiul Federal de Poliție Criminală. Mulți dintre contrabandiști ar profita și de războiul din Ucraina explicând oamenilor că din cauza războiului nu mai există controale la frontieră și intrarea în Europa este foarte ușoară. 

Cel mai relevant traseu este cel al Mediteranei de Est

În 2022, ruta din estul Mediteranei a rămas cea mai relevantă pentru Austria. Un număr deosebit de mare de persoane a intrat în Austria pe ruta Balcanilor de Vest, care duce prin Turcia, Grecia, Bulgaria, Macedonia de Nord, Serbia, România și Ungaria.

În mai 2022, anchetele internaționale au avut succes atunci când un contrabandist român a fost anchetat pentru contrabanda a 36.000 de persoane din România în Europa de Vest.

În urma activităților desfășurate în cooperare cu polițiștii din mai multe state au fost identificate ca făcând parte din grupare, peste 250 de persoane din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia, Estonia, Lituania, Turcia și alte state. Gruparea era coordonată de un cetăţean român, de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale încă din perioada minoratului și urmărit internațional cu mandat de arestare preventivă în trei state, respectiv România, Ungaria şi Austria, pentru trafic de migranţi.

„Colaborarea strânsă cu poliția penală maghiară, dar și cu unitățile de poliție penală din Balcanii de Vest, va fi continuată intens și în 2023”, spune Karner. Potrivit lui Tatzgern, există și o cooperare intensă cu Turcia, astfel încât „afacerile cu remorcherele care transportă migranți pot fi blocate acolo”.

„Cooperare strânsă și transnațională”

„Factorul decisiv în lupta împotriva mafiei de contrabandă este cooperarea strânsă și, mai presus de toate, transfrontalieră. Desfășurarea polițiștilor austrieci în Ungaria, Serbia sau Macedonia de Nord este un semn important al cooperării internaționale active”, a declarat ministrul de Interne, Gerhard Karner (ÖVP).

Contrabanda este acum una dintre cele mai mari linii de afaceri ale crimei organizate și ar opera la nivel internațional. Potrivit lui Karner, ar fi folosită intrarea fără viză a persoanelor din India și Tunisia în Serbia. Acest lucru ar trebui să se încheie acum. „Sfârșitul intrării fără viză pentru tunisieni și indieni în Serbia a restrâns masiv o parte importantă a bazei de afaceri a contrabandiștilor”, explică Karner.

Acord cu India

Abia marți, ministrul de Externe Alexander Schallenberg a prezentat un nou acord cu India care ar permite persoanelor care au intrat ilegal în Austria să fie repatriate înapoi în țara lor de origine. Deși a fost realizat acest acord, mulți dintre cei care au intrat ilegal în țară părăsiseră Austria. În noiembrie 2022, aproximativ 500 de persoane din India au fost înregistrate în baza de azil din Austria. 

X