Cercetătorii de la Universitatea din Toronto și-au unit forțele pentru a rezolva un mister de lungă durată cu privire la o floare pe care un soldat din Primul Război Mondial a trimis-o acasă chiar înainte de moartea sa, scrie Interesting Engineering..
Descris ca un „mister sfâșietor”, botaniștii, bibliotecarii, cercetătorii și arhiviștii au luat un „obiect prețios” din arhivele Universității din Toronto pentru o investigație amănunțită.
La urma urmei, Harold Wrong, tânărul soldat canadian, a fost un absolvent al Universității din Toronto care a murit în mod tragic în Bătălia de pe Somme, care a ucis 28 000 dintre compatrioții săi.
La 30 iunie 1916, Wrong a trimis acasă o scrisoare scurtă în care spunea, în mod criptic, „totul este bine cu mine”, conform Bibliotecii Universității din Toronto. Împreună cu mesajul scurt, el a inclus și o floare. A doua zi, el și-a pierdut viața în luptă.
Întrucât Wrong a ales această floare pentru a o trimite acasă, identitatea ei a imprimat mult timp scrisorii un aer fascinant. Ce fel de floare a ales Wrong în ultima zi a vieții sale, care avea să îi supraviețuiască și chiar să ajungă să simbolizeze viața sa veșnică?
Un scaner de ultimă generație a răspuns în cele din urmă la această întrebare veche de un secol, adăugând un nou nivel de semnificație unui ultim testament emoționant și mișcător al unui soldat canadian.
Ultima scrisoare acasă a lui Harold Wrong
Echipa multidisciplinară de la Universitatea din Toronto a folosit un scaner MISHA (Multi-spectral Imaging System for the Humanities and Archives) pentru a fotografia și analiza documentul prețios din colecția lor. Aceasta a oferit o imagine mai detaliată a înfloririi.
Echipa a apelat apoi la alte surse primare din acea perioadă, în special la documentația fostului director al Grădinii Botanice Regale din Londra cu privire la flora de pe câmpul de luptă de pe Somme. Din păcate, nu s-a găsit nicio potrivire.
Cu toate acestea, câmpul de luptă a fost readus la viață într-un contrast uimitor, cercetătorii ajungând să conștientizeze câte flori erau prezente în regiune prin intermediul imaginilor pe care le aveau.
„Nu observi niciodată florile în aceste imagini, dar sunt foarte multe”, a declarat Jessica Lockhart pentru Universitatea din Toronto, șefa cercetării din cadrul laboratorului Old Books New Science. „În aceste peisaje infernale de noroi, există încă aceste lucruri vii care au reușit să supraviețuiască”.
După ce a consultat un coleg, expert în flora și fauna engleză, Lockhart a avut o propunere în cunoștință de cauză – era vorba de o cowslip (ciuboțica-cucului) albastră. Dar Plant.net a fost cel care a dezvăluit în cele din urmă misterul de 100 de ani, identificând plantele și florile prin intermediul imaginilor încărcate.
Harold Wrong a ales într-adevăr floarea primăverii, cowslip-ul albastru, eternizând un moment în timp. „Atenția lui Harold a fost probabil atrasă de ea pentru că era încă în floare la sfârșitul lunii iunie.”
Harold Wrong a trimis acasă o cowslip (ciuboțica-cucului)
Acum, cercetătorii pot obține informații mai profunde despre soldatul căzut în Primul Război Mondial. Atunci când a trimis această floare acasă, ea a fost frumoasă pentru el și a fost un mijloc de a se conecta cu familia sa, pe care nu o va mai vedea niciodată. Floarea îi poartă amintirea, dacă nu chiar spiritul.
„Există un simbolism aici. Se spune adesea că Primul Război Mondial a smuls o generație de tineri și poate că asta simbolizează și această floare – un lucru frumos și rar pe care Harold l-a smuls ca ultim mesaj către familia sa. Cred că asta a fost cel mai important pentru mine în legătură cu această descoperire”, conchide Lockhart.