Ultimă oră – Parlamentul European introduce vizele electronice Schengen: România și Bulgaria le vor emite

Author:

Parlamentul European va vota, miercuri, în primă lectură, introducerea vizelor electronice Schengen, după ce deputaţii europeni au dezbătut modificările aduse legislaţiei europene pe această temă. Cele mai mari grupuri parlamentare au susţinut proiectul de lege. În numele grupului Partidului Popular European, europarlamentarul bulgar Emil Radev a subliniat că modificările vor facilita controalele la frontieră şi prevăd introducerea unei platforme unice pentru depunerea cererilor de viză.

Deputatul european a menţionat că noile documente vor fi emise şi de Bulgaria.

“De 12 ani, Bulgaria şi România aşteaptă să fie admise în Schengen. Deşi nu suntem încă membri Schengen cu drepturi depline, vom putea emite vize Schengen electronice. Percep aceasta ca o dovadă că locul Bulgariei şi României este în clubul ţărilor fără controale la frontierele interne. Trăim vremuri foarte tulburi, astfel încât, mai mult decât oricând, avem nevoie de securitate şi stabilitate, de un control mai strict al frontierelor noastre externe”, a declarat Emil Radev.

Juan Aguilar (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor) a adăugat că Parlamentul European va negocia introducerea vizelor umanitare. Europarlamentarul Morten Petersen (Renew Europe) a precizat că este nevoie de o protecţie îmbunătăţită a frontierelor externe, iar modificările legislative ar face mai dificilă falsificarea vizelor şi ar facilita sprijinul Consiliului UE pentru admiterea Bulgariei şi României în Schengen. Europarlamentarul german Eric Markart (Verzi) a comentat că, până acum, Bulgaria şi România ar fi trebuit să facă parte în totalitate din Schengen. “Este absurd ca poliţiştii de frontieră din ambele ţări să efectueze controale la frontierele interne europene, şi nu la cele externe”, a menţionat acesta.

Anghel Djambazki (Conservatorii şi Reformatorii Europeni) a subliniat că Bulgaria şi România rămân în afara Spaţiului Schengen, deşi au îndeplinit toate condiţiile, întrebând cum a fost posibil acest lucru în timp ce migranţii ilegali din UE deschideau focul asupra unor oameni nevinovaţi la Bruxelles. Jean-Lin Lacapelle (Partidul Identitate şi Democraţie) a remarcat că digitalizarea vizelor Schengen este o idee bună, dar nu este cea mai urgentă sarcină. Potrivit acestuia, teroriştii care au atacat Parisul în 2015 au profitat din plin de libertatea de circulaţie în UE. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a subliniat că politica europeană în materie de vize ar trebui aplicată uniform.

“Cererile de viză încă diferă între ţările UE şi sunt rareori electronice”, a afirmat Schinas. Potrivit acestuia, înainte de introducerea modificărilor, sunt necesare mai multe demersuri legislative, care sunt aşteptate în următorii ani. Oficialul european şi-a exprimat din nou aşteptarea ca, în curând, Consiliul UE să adopte o decizie pozitivă privind aderarea Bulgariei şi României la Schengen. Schinas a subliniat că prin admiterea Bulgariei şi României în Schengen, forţele vor fi direcţionate către protecţia frontierelor externe, acolo unde este cu adevărat nevoie de ele. Aderarea va facilita lanţurile de aprovizionare ale UE. “Sunt încrezător că va fi o decizie pozitivă în curând. Comisia Europeană va propune noi reguli pentru anularea vizelor eliberate pentru călătoria în UE. Regulile existente în acest domeniu trebuie să fie mai stricte”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.

X