Terheș: Dacă instituțiile făceau pentru Schengen ce au făcut pentru candidatura lui Iohannis la șefia NATO, scăpam de controalele vamale acum 7-8 ani


În contextul unei dezbateri la TVR Info, în emisiunea „Context”, moderată de Monica Ghiurco, europarlamentarul conservator Cristian Terheș a afirmat că „dacă președintele Klaus Iohannis ar fi îndreptat către admiterea României în spațiul Schengen toate eforturile pe care instituțiile l-au depus pentru a obține șefia NATO, țara noastră ar fi fost în Schengen acum 7-8 ani”.

Ca să negociezi cu Trump, trebuie să ai o poziție puternică. Iohannis? A primit o șapcă… una care ne-a costat foarte mult!

Referitor la numirea fostului premier olandez ca secretar general al Alianței Nord-Atlantice, Cristian Terheș a spus: „Cred că este bine că a fost ales premierul olandez Rutte ca secretar general NATO. Să privim puțin din perspectiva unei posibile noi victorii a lui Trump în SUA. Mark Rutte, după ce a condus guvernul olandez timp de 14 ani, ar putea negocia de la egal la egal cu Trump. Trump este un om extrem de puternic și, dacă simte la interlocutorul său cea mai mică slăbiciune, efectiv îl disprețuiește.”

Europarlamentarul conservator a mai spus că „poți negocia cu Trump, dacă ai o poziție puternică, de la egal la egal. Acum, să ne gândim ce ar fi însemnat ca NATO să aibă un secretar general cum e Iohannis și ar fi avut interacțiuni, mai ales în contextul războiului din Ucraina.(…) Da, e adevărat, cei doi s-au întâlnit: Iohannis a primit o șapcă de la Trump, o șapcă… pe care am plătit foarte mult”.

În fața rușilor, mereu se găsește cineva în Vest care să cedeze

Explicând puțin contextul geopolitic din Est, Cristian Terheș a declarat: „În ceea ce privește Ucraina, toată lumea dorește pacea, dar haideți să vedem care e costul. Poți obține o pace injustă chiar azi: Ucraina să capituleze. Va opri asta războiul? România a trecut prin asta și e bine să învățăm lecțiile istoriei, inclusiv ce am văzut în coportamentul Imperiului Țarist și implicit al Rusiei, care a moștenit această atitudine din punct de vedere instituțional.””Prima dată, îți cere imposibilul”, explică Terheș. „Aduceți-vă aminte: 26 iunie 1940, Guvernul României primește o telegramă prin care i se cere să returneze Basarabia și să cedeze Bucovina de Nord. Remarcați verbele. Evident că societatea românească a făcut ce face și acum, divizată, și a cedat totul. Rușii au spus că dacă nu cedăm totul, invadază țara. Deci, cer imposibilul, apoi dau un ultimatum. Și, al treilea lucru, mereu se va găsi cineva în Vest care să cedeze la presiunile rusești. În felul acesta, rușii obțin mereu ceva ce n-au avut niciodată”, a conchis europarlameentarul Cristian Terheș.