Surse | România, ajutată de Israel în negocierile pentru aderarea la Schengen


Negocierile României pentru obținerea unei unanimități în UE în privința aderării la Spațiul Schengen merg pe nebănuite căi diplomatice. Țara noastră și-a mobilizat toate relațiile diplomatice pentru atingerea acestui deziderat într-un timp cât mai scurt, după eșecul pe care ni l-a „servit” Austria la finalul anului 2022.

Potrivit unor surse politice, România a apelat inclusiv la prieteni din afara Uniunii Europene pentru a înlătura blocajul impus de Austria. Pe canalele politice și diplomatice, România a solicitat ajutorul Israelului în relația cu oficialii austrieci. Astfel, oficialii israelieni au avut convorbiri directe cu partea austriacă, într-un efort de lobby pro-România rar întâlnit.

La acest efort au participat, potrivit surselor politice, și organizațiile internaționale evreiești reprezentate în România și Austria. Nu există deocamdată informații despre angajamentele luate de România în scopul obținerii unui asemenea ajutor din partea Israelului.

Anterior, publicația Flux24 a transmis că jurnalistul israelian originar din România, Attila Somfalvi, care lucrează pentru cel mai mare site israelian, ynet.co.il, a dezvăluit că ministrul israelian de externe, Eli Cohen, l-a sunat pe omologul său austriac, Alexander Schallenberg, cerându-i să primească România în Schengen.