Premierul Marcel Ciolacu se află, la această oră, în biroul edilului-șef al Capitalei, Nicușor Dan, pentru a discutat despre problema stringentă a traficului din București și a construcțiilor ilegale. Este a doua întâlnire între Dan și Ciolacă în această săptămână, după reuniunea de marți, când primarul general s-a declarat ‘șocat’ când a văzut „oameni în poziții importante care nu înțeleg că traficul e generat de dezvoltare urbană haotică’.
Întrucât Marcel Ciolacu nu a dat curs invitației de marți a lui Nicușor Dan de a merge pe un șantier ilegal, premierul discută pe marginea subiectului cu edilul, astăzi, de la 9.30, la Primăria Capitalei. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în debutul întrevederii cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan, că trebuie găsite soluţii pentru blocurile ilegale, având în vedere că în aceste construcţii locuiesc deja oameni.
Edilul general a replicat că este importantă oprirea perpetuării acestui tip de urbanism, deoarece generează o densificare a oraşului şi îngreunează traficul.
În debutul întâlnirii de lucru, desfăşurată la Primăria Capitalei, premierul a declarat că urmează să fie discutată prioritar chestiunea traficului, dar s-a declarat convins că primarul general va aborda şi problema clădirilor ilegale, având în vedere că este “subiectul preferat” al acestuia.
Nicușor Dan: ‘principala cauză a traficului din Bucureşti sunt construcţiile ilegale’
“Aceasta este teza mea şi este împărtăşită de specialişti: principala cauză a traficului din Bucureşti sunt construcţiile ilegale. Şi nu de acum un an, de doi, ci încă din 2004-2005”, a spus Nicuşor Dan.
Premierul a dorit să ştie dacă aceste construcţii ilegale reprezintă o problemă pentru trafic din perspectiva faptului că au adus un număr mai mare de locuitori sau pentru că “ar fi obturat” mai multe artere.
Edilul general a replicat că aceste construcţii au generat o mai mare densitate şi a oferit exemplul Drumul Taberei. A menţionat că în proximitatea acestor construcţii nu au fost edificate şcoli, motiv pentru care părinţii folosesc maşinile pentru a-şi duce copiii la şcoală. “Nu este un mix între locuire şi birouri, astfel încât să încurajezi oamenii să locuiască lângă birou şi să meargă pe jos”, a mai spus edilul general.
“Sunt de acord cu toate aceste lucruri. Am văzut şi propunerile. Şi ale domnului Ciucu, ale domnului Băluţă. Să se emită autorizaţiile cu obligativitatea de a construi şi o şcoală sau o grădiniţă. Numai că în aceste blocuri pe care dumneavoastră le consideraţi ilegale – şi e dreptul dumneavoastră – locuiesc oameni. Dacă demolăm aceste blocuri…”, a spus Ciolacu.
Nicuşor Dan a replicat că nu e vorba despre demolare, ci de a “nu perpetua” acest fenomen pe mai departe.
“Sunt perfect de acord. Dar şi noi suntem obligaţi să găsim o soluţie. Până la urmă, pentru a găsi o soluţie, trebuie să recunoaştem că este un fapt împlinit”, a precizat Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
Ediul i-a dat întâlnire pe șantier premierului
„Premierul a invitat primarii din București să vedem cum putem să rezolvăm traficul, să mai punem niște polițiști în intersecție și așa… Eu am spus că astea sunt chestiuni de suprafață, iar problema mare a traficului vine din construcțiile ilegale care se perpetuează în București de 20 de ani. L-am invitat cu o oră înainte pe un șantier și n-a venit și a promis că vine mâine (n.r. joi) la 9.30 în Primărie, să discutăm despre construcțiile ilegale din București“, a spus Nicușor Dan la B1 Tv.
Primarul general a mai spus că Ciolacu a explicat că, inițial premierul a spus că vine pe șantierul ilegal, apoi l-a anunțat că nu mai poate să vină, astfel că cei doi continuă la această oră discuțiile pe acest subiect. Edilul-șef al capitalei spune că a avut ‘un șoc’ atunci când a constatat că ‘sunt oameni în poziții importante care nu înțeleg că traficul e generat de dezvoltare urbană haotică’.
Primarul Capitalei a ieșit ‘șocat’ de la prima ședință cu Ciolacu
„Discuția a fost foarte tensionată (la Guvern) că fiecare avea un punct de vedere care nu corespundea cu al celorlalți. Am agreat că nu dăm declarații despre ce s-a întâmplat acolo, numai asta pot să spun.
Un șoc pe care eu l-am avut, pot să spun fără să nominalizez persoane de acolo, sunt persoane, autorități naționale și locale, care au convingerea intimă – nefiind cu presa a fost o discuție directă – că nu dezvoltarea urbană produce trafic. Deci oamenii ăia chiar asta cred!
Nu a fost un răspuns concret, s-au enumerat chestiuni de principiu, inclusiv să ne coordonăm între cele 8 poliții rutiere din București, să punem oameni în intersecții, să mai fluidizăm din trafic. Se va întâmpla. Eu insist să spun că trebuie să ne uităm la cauză, nu la ameliorări ușoare”, a mai declarat Nicușor Dan, la B1 TV.