Departe de a ieși triumfători din Africa, oamenii moderni au dispărut de mai multe ori înainte de a continua să populeze lumea, au dezvăluit noi studii, potrivit BBC.
Noua cercetare ADN a aruncat, de asemenea, o nouă lumină asupra rolului pe care verii noștri neanderthalieni l-au jucat în succesul nostru.
În timp ce acești primi oameni europeni au fost considerați mult timp o specie pe care am dominat-o cu succes după ce am părăsit Africa, noile studii arată că doar oamenii care s-au încrucișat cu neanderthalienii au continuat să prospere, în timp ce alte linii de sânge au dispărut.
De fapt, este posibil ca genele neanderthaliene să fi fost esențiale pentru succesul nostru, protejându-ne de noi boli pe care nu le-am întâlnit anterior.
Cercetarea identifică pentru prima dată o scurtă perioadă, acum 48 000 de ani, în care Homo sapiens s-a încrucișat cu neanderthalienii după ce a părăsit Africa, după care a continuat să se extindă în întreaga lume.
Homo sapiens a trecut de pe continentul african înainte de această perioadă
Homo sapiens a trecut de pe continentul african înainte de această perioadă, însă noile cercetări arată că aceste populații dinaintea perioadei de încrucișare nu au supraviețuit.
Profesorul Johannes Krause de la Institutul Max Planck de Biologie Evolutivă, din Germania, a declarat pentru BBC News că istoria oamenilor moderni va trebui acum să fie rescrisă.
„Noi vedem oamenii moderni ca pe o mare poveste de succes, ieșind din Africa acum 60.000 de ani și extinzându-se în toate ecosistemele pentru a deveni cel mai de succes mamifer de pe planetă”, a spus el. „Dar la început nu am fost, am dispărut de mai multe ori”.
Pentru o lungă perioadă de timp, descifrarea modului în care a evoluat singura specie de oameni care a supraviețuit s-a bazat pe observarea formelor rămășițelor fosilizate ale strămoșilor noștri care au trăit cu sute de mii de ani în urmă și pe observarea modului în care anatomia lor s-a schimbat subtil de-a lungul timpului.
Rămășițele antice au fost rare și adesea deteriorate. Dar capacitatea de a extrage și citi codul genetic din oase vechi de mii de ani a ridicat un văl asupra trecutului nostru misterios.
ADN-ul din fosile spune povestea indivizilor, modul în care sunt înrudiți între ei și modelele lor de migrație.
Chiar și după încrucișarea reușită cu neanderthalienii, populația noastră din Europa nu a fost lipsită de piedici.
Primii oameni moderni care s-au încrucișat cu neanderthalienii și au trăit alături de aceștia au dispărut complet în Europa acum 40.000 de ani – dar nu înainte ca urmașii lor să se răspândească mai departe în lume.
Strămoșii acestor primii pionieri internaționali s-au întors în cele din urmă în Europa pentru a o popula.
Cercetarea oferă, de asemenea, o nouă perspectivă asupra motivului pentru care oamenii de Neanderthal au dispărut atât de repede după ce oamenii moderni au sosit din Africa. Nimeni nu știe de ce s-a întâmplat acest lucru, dar noile dovezi ne îndepărtează de teoriile conform cărora specia noastră i-a vânat până la dispariție sau că am fi fost cumva superiori din punct de vedere fizic sau intelectual.
În schimb, profesorul Krause spune că acestea susțin părerea că acest lucru s-a datorat unor factori de mediu.
„Atât oamenii, cât și neanderthalienii dispar în Europa în această perioadă”, a spus el. „Dacă noi, ca specie de succes, am dispărut în regiune, atunci nu este o mare surpriză că neanderthalienii, care aveau o populație și mai mică, au dispărut”.
Clima era incredibil de instabilă la acea vreme. Putea să treacă de la o temperatură aproape la fel de caldă ca cea de astăzi la un frig cumplit, uneori în timpul vieții unei persoane, potrivit profesorului Chris Stringer de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, care este independent de noua cercetare.
„Studiul arată că, aproape de sfârșitul perioadei în care au trăit pe planetă, oamenii de Neanderthal erau foarte puțini la număr, mai puțin diverși din punct de vedere genetic decât oamenii moderni alături de care au trăit și este posibil să nu fi fost nevoie de prea mult pentru a-i înclina spre extincție”, a declarat el.
Un studiu ADN separat, publicat în revista Science, arată că oamenii moderni au păstrat unele trăsături genetice cheie de la oamenii de Neanderthal care le-ar fi putut oferi un avantaj evolutiv.
Una dintre acestea se referă la sistemul lor imunitar. Când oamenii au ieșit din Africa, erau extrem de sensibili la noile boli pe care nu le întâlniseră niciodată. Împerecherea cu oamenii de Neanderthal a oferit protecție urmașilor lor.