Produsele lactate pot face unele medicamente mai puțin eficiente. Acest efect este deosebit de problematic pentru anumite clase de antibiotice, care sunt medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene.
- Datele din acest articol nu sunt menite să ofere sfaturi medicale, ele au un scop pur informativ. Cel mai indicat este să urmăm indicațiile medicilor / farmaciștilor.
Antibioticele luate pe cale orală – sub formă de pastile sau lichide, de exemplu – trebuie absorbite în fluxul sanguin pentru a funcționa eficient. Dar atunci când sunt luate cu produse lactate, cum ar fi laptele, brânza sau iaurtul, unele antibiotice nu sunt absorbite așa cum ar trebui.
De exemplu, un studiu a constatat că absorbția unui antibiotic numit demecocliclină (denumirea de marcă Declomycin) în fluxul sanguin a scăzut cu 83% atunci când este administrat cu lapte, în comparație cu apa și o masă fără lactate, informează LiveScience.com.
Demeclociclina este utilizată pentru tratarea infecțiilor bacteriene ale tractului respirator, cum ar fi pneumonia. Un alt studiu a arătat că atunci când ciprofloxacina este luată cu lapte, nivelurile medicamentului din sânge sunt cu aproximativ 30% până la 36% mai mici decât atunci când este luat cu apă. Acest antibiotic este utilizat pentru a trata o serie de boli, de la pneumonie la gonoree.
Există mai puține date despre efectele altor produse lactate, dar studiile sugerează, în general, că acestea scad și nivelul de antibiotice din sânge, deși nu neapărat la fel de mult ca un pahar de lapte.
Cum împiedică lactatele absorbția acestor medicamente?
Produsele lactate conțin o abundență de particule încărcate de calciu și magneziu, numite “ioni”. Acești ioni se pot lega de unele antibiotice, formând “un compus insolubil”, a declarat Anastasiya Shor, profesor asistent la Colegiul de Farmacie Touro din New York. Compușii insolubili nu se dizolvă în apă, iar dacă un medicament nu se poate dizolva în lichidul din interiorul intestinului el nu poate să fie absorbit în fluxul sanguin.
Deci, atunci când ionii de calciu și magneziu sunt prezenți în intestin, ei prind efectiv moleculele de antibiotice acolo. Cantitatea de antibiotic care ajunge în sânge este astfel redusă semnificativ, diminuând eficacitatea medicamentului în tot corpul.
Această interacțiune cu produsele lactate este o problemă doar cu anumite antibiotice, în special cele care aparțin a două clase: tetracicline și fluorochinolone. Nu afectează toate antibioticele.
Este destul de simplu să eviți această interacțiune
Cheia este să luați antibiotice cu apă și să vă programați mesele și medicamentele, scrie sursa citată.
“Pentru a se asigura că antibioticul funcționează conform intenției, pacienții ar trebui să ia medicamentul cu 2 ore înainte sau 6 ore după consumul de produse lactate”, a spus Shor. “Acest lucru reduce contactul calciului și antibioticului în tractul digestiv și asigură că pacientul obține beneficii maxime de pe urma medicamentului.”
De asemenea, este important să fiți precauți cu privire la alte surse non-lactate de calciu sau magneziu, cum ar fi antiacidele (medicamente pentru arsuri la stomac) și suplimentele alimentare. La fel ca produsele lactate, aceste substanțe pot împiedica eficacitatea unor antibiotice, a avertizat Șor.
Și nu doar antibioticele interacționează cu calciul din produsele lactate; alte medicamente pot fi, de asemenea, afectate.
Un studiu publicat în European Journal of Pharmacology a constatat că, atunci când medicamentul pentru cancerul de prostată estramustină (denumirea de marcă Emcyt) este luat cu lapte, acesta formează un complex cu calciu care îngreunează absorbția medicamentului de către organism.
Un alt studiu, publicat în revista Acta Pharmacologica et Toxicologica, a constatat că medicamentul sotalol (numele de marcă Betapace), care este utilizat pentru a trata bătăile neregulate ale inimii, se leagă și de calciu. Această legătură reduce absorbția și eficacitatea medicamentului atunci când este luat cu lapte.
Uneori, nu calciul, ci mai degrabă o proteină din lapte numită cazeină, este de vină. Un studiu publicat în revista Die Pharmazie a constatat că cazeina poate forma complexe cu medicamente precum fenitoina, un medicament folosit pentru a controla convulsiile și astfel reduce absorbția medicamentului în tractul digestiv.
Enzimele din lapte pot provoca, de asemenea, probleme. Potrivit unui studiu din Journal of Oncology Pharmacy Practice, medicamentul împotriva cancerului mercaptopurina este inactivat de o enzimă numită xantină-oxidază, care se găsește în concentrații mari în lapte. Pentru a evita această interacțiune, pacienții care iau mercaptopurină sunt sfătuiți să-și distanțeze aportul de lapte din momentul în care iau medicamentul pentru a se asigura că medicamentul funcționează conform intenției.
Pentru a evita orice posibile interacțiuni alimente-medicamente cu lactatele, este important să consultați farmacistul atunci când luați medicamentele, a spus Shor. Un furnizor medical poate ajuta la clarificarea dacă lactatele sau alte surse de calciu sau magneziu ar face un anumit medicament mai puțin puternic, iar potențialele interacțiuni medicamentoase sunt, de asemenea, de obicei enumerate pe etichetele medicamentelor.