Connect with us

Ultima Ora

SCANDALOS. Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu îl scapă de Pușcărie pe fostul lider PSD Valeriu Zgonea

Curtea Constituțională,CCR, a decis, marți, că înregistrările făcute de organele de stat cu atribuții în domeniul securității naționale, precum SRI, sunt neconstituționale în măsura în care restrâng exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate în mod legal.

Jurnalistul Liviu Avram spune că decizia magistraților CCR îl favorizează pe fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea care a fost condamnat luni la 3 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție.

”Valer îl scapă pe Valeriu de pușcărie

Credeați că le-ați văzut pe toate? He-he, vă înșelați. Ce ziceți de asta:

Valer Dorneanu îi anulează, azi, lui Valeriu Zgonea niște probe din dosarul în care a fost condamnat, ieri, în primă instanță. Și urmează judecarea apelului, nu?.

Valeriu Zgonea a fost trimis în judecată în ianuarie 2018, pentru trafic de influență: a angajat odrasla unui afacerist și consilier județean din Buzău contra unor servicii turistice și imobiliare. În timpul anchetei, complicele și-a recunoscut fapta și a primit doi ani cu suspendare.

În iunie 2018, Valeriu Zgonea sesizează CCR că o anume propoziție din Codul de procedură penală ar fi neconstituțională. Este vorba de ultima propoziție din art. 139 alineatul 3:

„Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii.

Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege.”

Despre această ultimă propoziție, Curtea Constituțională zice așa: ”Este constituțională în măsura în care NU privește înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităților specifice culegerii de informații care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului desfășurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991”.

Dacă e să rescriem ultimul alineat în conformitate cu decizia CCR CCR, acesta ar suna astfel:

„ Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege, cu excepția celor efectuate legal de serviciile de informații”.

Valeriu Zgonea a fost condamnat luni, în primă instanță, la trei ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență. A doua zi, marți, fostul său coleg de partid, Valer Dorneanu, printr-o decizie a Curții Constituționale, îi anulează niște probe, care nu vor mai putea fi folosite la judecarea apelului. Frumos, nu?”, scrie Liviu Avram.

Recomandări

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X