Se schimbă tarifele pentru notarii publici

Author:

Ministerul Justiției a publicat un proiect de Ordin (AICI) care propune modificarea normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici. Conform noilor prevederi, persoanele afectate de calamități naturale care solicită reconstituirea actelor distruse sau eliberarea de copii legalizate, duplicate sau copii din arhivă vor fi scutite de plata onorariilor notariale.

Proiectul de ordin și referatul de aprobare au fost publicate pentru dezbatere publică, conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Aceste completări vizează Ordinul ministrului justiției nr. 177/C/19.01.2024, care stabilește normele tarifare pentru serviciile notariale, fiind publicat în Monitorul Oficial la începutul acestui an.

Noile reglementări au fost introduse în contextul recentelor evenimente meteorologice extreme din luna septembrie 2024, care au provocat distrugeri semnificative în zonele afectate, inclusiv pierderea documentelor notariale deținute de cetățeni sau aflate în arhivele birourilor notariale. Astfel, propunerea urmărește să ofere sprijin celor care și-au pierdut documentele importante în urma unor calamități.

Concret, articolul 27 din Ordinul actual va fi completat cu un nou alineat care precizează că „sunt scutite de plata onorariilor persoanele care solicită reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte”. De asemenea, această dispoziție se va regăsi și în Anexa nr. 5 a normelor, care prevede scutiri și reduceri, extinzând aplicabilitatea acestei măsuri și pentru viitoarele situații de calamitate.

Propunerea legislativă vine ca răspuns la solicitările Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, care, în septembrie 2024, a înaintat Ministerului Justiției o hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici. Hotărârea cerea modificarea normelor de tarife notariale pentru a oferi o soluție legală persoanelor afectate de dezastre naturale.

„S-a apreciat că această propunere de reglementare nu trebuie limitată la evenimentele din luna septembrie 2024, ci trebuie să aibă aplicabilitate și pe viitor, în cazul oricărei calamități,” se precizează în documentele oficiale.

Proiectul este deschis pentru dezbatere publică, oferind cetățenilor și instituțiilor interesate oportunitatea de a-și exprima punctele de vedere. Decizia finală privind implementarea acestuia va fi luată în urma analizei observațiilor primite în această etapă.

X