Se complică ecuația militară în Europa: Germania vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu (Spiegel)

Author:

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, intenționează să revină la serviciul militar obligatoriu în țară, chiar înainte de alegerile pentru Bundestag din toamna anului 2025, dezvăluie publicația germană Spiegel, care citează un document intern al Departamentului Apărării din Germania. Bundeswehr (n. r.: armata germană) a trecut la o armată profesionistă în 2011.

Publicația citată spune că Pistorius a solicitat să se ofere până la 1 aprilie opțiuni pentru serviciul militar în Germania, care să corespundă situației actuale de securitate. Anterior, ministrul german al Apărării a declarat că abolirea serviciului militar obligatoriu a fost o greșeală, care trebuie corectată urgent.

Boris Pistorius dorește un model de serviciu militar pentru Germania, care să contribuie la „reziliența socială generală”.

„În șablonul intern de care dispune SPIEGEL, este clar că Pistorius dorește să-și prezinte propria propunere pentru un model de recrutare înainte de alegerile federale”, titrează publicația. „Ministrul federal intenționează să ia o decizie privind serviciul militar obligatoriu în această perioadă legislativă”, se spune în introducerea ordinului consultat de ziariști.

Suedia ar putea să fie țara model

Serviciul militar obligatoriu a fost din nou în vigoare în Suedia din 2017, dar într-o formă diferită decât în ​​Germania. În Suedia, toți absolvenții de școală sunt adunați, iar apoi armata vizează în mod specific bărbații și femeile care sunt potriviți pentru trupe. În ultimii ani, Suedia a reușit să genereze suficienți voluntari pentru forțele sale armate.







Cu toate acestea, o implementare exactă a acestui model în Germania este cu greu posibilă, arată jurnaliștii. În Suedia, aproximativ zece la sută dintr-o clasă sunt recrutați în armată. Aplicat Germaniei, aceasta ar însemna că Bundeswehr ar trebui să antreneze 40.000 de militari în fiecare an.

Trupele nu au suficiente barăci și antrenori pentru asta. O cifră realistă ar fi 3.000 sau 4.000 de recruți, a spus Pistorius la un eveniment în marja Conferinței de Securitate de la München.

Contextul mai larg: Schengen militar în UE

La sfârșitul lunii ianuarie, Germania, Țările de Jos și Polonia au semnat un acord pentru a crea un coridor de transport militar între ele, dând un impuls necesar obiectivului mult discutat, dar rar urmărit, de îmbunătățire a mobilității militare în întreaga Europă. Siemtje Möller, secretarul de stat parlamentar în cadrul Ministerului Federal al Apărării din Germania, a declarat că acest coridor face ca mobilitatea militară „să se îndrepte către un adevărat Schengen militar”. Nu este prima dată când factorii de decizie europeni au prezentat ideea de a adapta circulația existentă fără viză a persoanelor și a mărfurilor în zona Schengen la circulația trupelor și a echipamentelor militare în toată Europa. Dar acum ideea capătă amploare, relatează Foreign Policy citat de Rador Radio România (subiectul, pe larg aici).

X