`Scandalul secolului XXI în Polonia`. Rețea care implică înalți demnitari pentru vize UE pentru mite enorme. Destinația finală era SUA

Author:

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a scris o scrisoare Guvernului polonez, cerând “clarificări” cu privire la scandalul vizelor, care ar fi fost acordate cetățenilor străini contra cost.

“Aceste acuzații sunt foarte îngrijorătoare și ridică semne de întrebare cu privire la respectarea legislației UE“, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei UE. Scrisoarea lui Johansson, care nu a fost făcută publică, conține o “serie de întrebări detaliate” și o solicitare de a răspunde până pe 3 octombrie, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

“Sperăm ca autoritățile poloneze să ofere Comisiei informațiile necesare și să investigheze aceste acuzații”, a spus purtătorul de cuvânt.

Germania, care se învecinează cu Polonia, a cerut, de asemenea, o explicație oficială în această privință.

Ministerul polonez de Externe și rețeaua sa de consulate au fost acuzate că au instituit un sistem ilegal prin care migranții din Africa și Asia plăteau sume exorbitante de bani pentru a obține o viză rapidă.

Deoarece Polonia este membră a Uniunii Europene și a Spațiului Schengen, o viză poloneză permite posesorului să se deplaseze liber pe teritoriul a 27 de state europene: 23 din UE plus Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda.

Potrivit presei poloneze, din 2021 au fost eliberate aproximativ 250.000 de vize în schimbul unor mite în valoare de mii de dolari fiecare. Intrarea în Polonia a fost, pentru mulți, o oprire intermediară înainte de a intra în Statele Unite, destinația dorită.

Într-un caz dezvăluit de portalul de știri “Onet”, un grup de cetățeni indieni a plătit până la 40.000 de dolari pentru vize, prefăcându-se că lucrează la un film de la Bollywood pentru a zbura în Polonia și, apoi, a ajunge în Statele Unite. Se consideră că și cetățeni din Hong Kong, Taiwan, Arabia Saudită, Singapore, Filipine, Qatar și Emiratele Arabe Unite au plătit tarife similare.

Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a recunoscut existența unor fapte ilegale, dar a insistat, de asemenea, că amploarea problemei este mult mai mică decât cea relatată în mass-media. Guvernul a început un audit la toate consulatele din străinătate, a concediat mai mulți oficiali din Ministerul Afacerilor Externe și a reziliat contractele pentru serviciile externe care gestionau solicitările de viză.

Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct de Externe responsabil cu afacerile consulare, a fost concediat și ulterior internat în spital, după ce a încercat să se sinucidă.

Între timp, procurorul țării a pus sub acuzare șapte persoane pentru corupție și participare la programul de eliberare rapidă a vizelor.

Scandalul a luat țara prin surprindere și a stârnit dezbateri politice cu o lună înainte de alegerile naționale. Cazul, în special, riscă să afecteze în mod semnificativ imaginea prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, care s-a bazat mult pe politici dure de migrație, ca parte a campaniei sale electorale.

Liderul opoziției, Donald Tusk, a declarat că este “probabil cel mai mare scandal din secolul al XXI-lea în Polonia”.

X