Rusia suspectată că ar viza perturbarea turului doi al alegerilor prezidențiale

Author:

Republica Moldova a comunicat mai multor state membre ale Uniunii Europene că, în opinia sa, Rusia va încerca să perturbe votul expatriaților moldoveni la secțiile de votare din străinătate în cadrul alegerilor prezidențiale de duminică, a declarat o sursă guvernamentală moldoveană, scrie Rador Radio România.

Președinta în exercițiu pro-occidentală Maia Sandu se confruntă în al doilea tur de scrutin cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susținut de Partidul Socialist tradițional pro-rus. Sursa moldoveană, care a cerut să nu fie identificată, a declarat pentru Reuters că secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, Statele Unite și Marea Britanie ar putea fi vizate de Moscova pentru perturbări, inclusiv prin farse cu bombe. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă sâmbătă prin e-mail.

Moscova neagă

Moscova neagă interferența în afacerile Republicii Moldova. „Scopul este de a întrerupe procesul de votare în timpul evacuării (amenințării cu bombă) și verificării de către poliție. Vă rugăm frumos să aplicați procedurile și protocoalele care nu întrerup procesul de votare”, se arată într-un mesaj moldovenesc către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran analizate de Reuters. Fost stat sovietic, Republica Moldova a devenit independentă în timpul destrămării sovietice din 1991. De atunci, a alternat între perioade pro-occidentale și pro-ruse și și-a accelerat înaintarea spre vest de la invazia Moscovei în Ucraina vecină în 2022.

Agențiile de aplicare a legii au susținut că oligarhul fugar Ilan Șor, sprijinit de Rusia, este responsabil de amestecul în alegerile din Republica Moldova. Acesta neagă, însă, că ar fi comis infracțiuni. Alegătorii moldoveni care locuiesc în Occident sunt considerați în mare parte proeuropeni și, prin urmare, mai susceptibili de a o susține pe Maia Sandu, care a susținut efortul Republicii Moldova de a adera la UE până în 2030. Votul diasporei s-a dovedit crucial pentru victoria echipei Naiei Sandu la referendumul din 20 octombrie, care a confirmat aspirațiile țării privind aderarea la UE.

Referendumul a fost organizat în paralel cu primul tur al alegerilor. Sursa citată a declarat că Moscova transporta cetățeni moldoveni cu avionul și autobuzul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia și Republica Moldova pentru a vota, în încercarea de a maximiza șansele lui Alexandr Stoianoglo.

X