Rusia îşi retrage forţele din posturile sale din munţii Alawite şi de pe liniile frontului din nordul Siriei, dar nu îşi abandonează cele două baze principale de pe coasta mediteraneeană, au declarat pentru Reuters patru oficiali sirieni, notează news.ro.
Bashar al-Assad, ca şi tatăl său Hafez al-Assad, a încheiat o alianţă strânsă cu Moscova, care i-a permis să rămână la putere în timpul războiului civil. Dar, de la căderea sa brutală, viitorul celor două baze militare principale ale Rusiei – baza aeriană Hmeimim din Latakia şi baza navală Tartous – este mai periclitat ca niciodată.
Vineri, imagini din satelit au arătat cel puţin două avioane Antonov An-124, printre cele mai mari avioane cargo din lume, la baza Hmeimim, cu trapele deschise, aparent gata de încărcare. Sâmbătă, cel puţin un avion a decolat spre Libia, a declarat un oficial de securitate sirian staţionat în afara bazei. Surse militare şi de securitate siriene au declarat că Moscova îşi retrage o parte din echipamentele grele, precum şi ofiţerii sirieni de rang înalt staţionaţi aici.
Unele echipamente sunt trimise înapoi la Moscova, la fel şi ofiţeri de rang foarte înalt din armata lui Assad, dar scopul în acest stadiu este să se regrupeze şi să se redisloce în funcţie de evoluţiile de pe teren, a declarat pentru Reuters un ofiţer de rang înalt din armata siriană în contact cu armata rusă.
Sursele au precizat însă că Rusia nu se retrage din cele două baze principale ale sale şi nu intenţionează să facă acest lucru pentru moment.
Prezenţa militară rusă în Siria „este o chestiune care va fi discutată în viitor, iar poporul sirian va avea ultimul cuvânt de spus”, a declarat un înalt oficial apropiat de noua administraţie interimară a rebelilor, indicând că Rusia a stabilit canale de comunicare cu forţele rebele „din imediata vecinătate” a bazelor ruseşti. Kremlinul a declarat, la rândul său, că Rusia discută cu noii lideri sirieni despre bazele sale.
Rusia a fost un aliat tradiţional al Siriei de când a sprijinit independenţa acesteia în 1944. În timpul Războiului Rece, Occidentul a considerat această ţară drept un satelit al Uniunii Sovietice.
Baza navală rusă de la Tartous este singurul centru de reparaţii şi realimentare al marinei ruse din Marea Mediterană. Împreună cu Hmeimim, aceasta este o bază importantă pentru activităţile militare şi mercenare din Africa. În Tartous, Moscova a primit în 2017 un contract de închiriere gratuit pe 49 de ani.
În Hmeimim, Reuters a văzut soldaţi ruşi plimbându-se normal prin bază şi avioane în hangare. Imagini prin satelit realizate la 9 decembrie de Planet Labs au arătat cel puţin trei nave ale flotei ruse din Marea Mediterană – două fregate cu rachete şi un petrolier – ancorate la aproximativ 13 km nord-vest de Tartous.