Vicepreşedintele Parlamentului European, Victor Negrescu, afirmă că ţintele României la nivelul UE trebuie să fie, pentru acest an, dezvoltarea capacităţii de negociere şi plasarea ţării în centrul deciziilor europene, precum şi influenţarea bugetului euroepan în scopul obţinerii de fonduri pentru România în zonele de interes. Negrescu spune că românii nu trebuie să uite că aderarea la Schengen le conferă drepturi, dar şi obligaţii. „E timpul ca România să treacă peste complexul de stat membru mai nou. (…) E nevoie ca populaţia să înţeleagă beneficiile unei Românii influente în UE”, mai spune europarlamentarul român.
„Odată cu trecerea în noul an, România sărbătoreşte majoratul, 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, prin integrarea completă în spaţiul Schengen. Un obiectiv pentru care am contribuit activ în ultimul deceniu şi care reprezintă o altă victorie de etapă în integrarea noastră în Uniunea Europeană şi dorinţa ca România să fie o voce puternică şi influentă în UE. Nu trebuie să uităm că aderarea la zona de liberă circulaţie ne conferă drepturi, dar avem şi obligaţii pe care trebuie să le cunoaştem şi să le respectăm pentru ca spaţiul Schengen să funcţioneze eficient”, afirmă Victor Negrescu, vicepreşedinte al Parlamentului European, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Europarlamentarul român consideră că, totodată, este timpul ca România „să treacă peste complexul de stat membru mai nou” şi să îşi dezvolte capacitatea administrativă în domeniu crescând nivelul de profesionalism pentru ca „acţiunea ţării noastre în Europa să fie mai eficientă”.„Însă, pentru acest lucru, este nevoie şi ca populaţia să înţeleagă beneficiile unei Românii influente în UE. Fac apel la o mobilizare generală pentru a îmbunătăţi diseminarea informaţiilor generale despre UE şi acţiunea noastră în Europa”, arată Victor Negrescu.
Potrivit sursei citate, odată cu majoratul european, România trebuie să îşi definească câteva ţinte clare la nivelul UE, printre care dezvoltarea capacităţii de negociere cu privire la dosarele europene de interes cu scopul de a poziţiona România în centrul deciziilor europene, influenţarea bugetului european cât şi a oricăror surse de finanţare europene în vederea obţinerii de fonduri pentru domeniile de interes pentru România şi o convergenţă mai mare a României cu piaţa internă, reţeaua comercială externă a UE şi restul statelor dezvoltate din Europa pentru creşterea nivelului de trai şi integrarea în mecanismele financiare şi economice, care pot oferi ţării noastre mai multe oportunităţi de dezvoltare.
„Aceste trei obiective, complementare cu intrarea în programul american Visa Waiver şi aderarea la OCDE, constituie o garanţie pentru o Românie influentă în lume şi reprezintă una dintre soluţiile pentru a contracara retorica anti-europeană”, încheie Victor Negrescu.