facebook
Connect with us

Ultima Ora

Război! Șeful CCR Valer Dorneanu îi dă lovitura Avocatului Poporului Renate Weber

Published

on

Curtea Constituţională a decis miercuri că Ordonanţa de Urgenţă care reglementează starea de alertă este constituţională, respingând sesizarea Avocatului Poporului, care acuza că se încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile legale constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Judecătorii constituţionali au stabilit că OUG este constituţională în măsura în care prevederea în baza căreia pe timpul stării de alertă se pot dispune orice măsuri necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră nu vizează restrângerea exerciţiului unor drepturi sau a unor libertăţi fundamentale. Ei precizează că o reglementare pe această temă nu poate fi făcută decât printr-o lege adoptată de Parlament.

Sesizarea vizând OUG a fost depusă în urmă cu o săptămână de către Avocatul Poporului.

”Avocatul Poporului apreciază că delegarea unor atribuţii de legiferare către autorităţi administrative, având ca finalitate restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale încalcă principiul separaţiei puterilor, precum şi prevederile constituţionale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a ţării (art. 1 alin. (5), art. 53 şi 61 alin. (1) din Constituţia României”, a transmis Avocatul Poporului.

Recomandări

Popular

X