Răsturnare de situație: Austria a schimbat retorica și nu se mai opune doar aderării României la Schengen


Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, recunoaște faptul că veto-ul Austriei nu vizează direct România și Bulgaria. Acesta susține că Austria are o problemă cu spațiul Schengen, iar blocarea României și Bulgariei este doar o cale pentru a atrage atenția asupra problemelor de fond ale spațiul Schengen.

În cadrul unei discuţii cu omologul sau bulgar, Maria Gabriel, aflat în vizită la Viena, Schallenberg a afirmat că Austria are, în general, oricum o problemă legată de Schengen.

Tonul dintre Viena şi Sofia a devenit în ultima vreme mai degrabă dur când venea vorba de relaţiile diplomatice privind veto-ul austriac faţă de aderarea la Schengen a Bulgariei şi României.

Alexander Schallenberg nu mai contenea insistând asupra ideii cum că blocada nu este îndreptată împotriva Bulgariei sau României, ci este vorba despre faptul că guvernul ar avea de fapt “o problemă fundamentală” cu Schengen: Austria se confruntă “în mod sistematic” cu cel mai mare număr de cereri de azil din toată zona Uniunii Europene. Migraţia ilegală trebuie redusă, iar protejarea frontierelor exterioare trebuie intensificată.

Cu toate acestea, Maria Gabriel continuă să fie optimistă, promiţând că, odată aflată în spaţiul Schengen, Bulgaria îşi va apăra “mai eficient” frontierele. Austria se poate baza pe sprijinul Sofiei în acţiunea acesteia de a face faţă noilor provocări din zona fără controale la frontiere.

Sursa: Revista Presei Rador Radio România

 

Share With Your Friends