Rareș Bogdan aruncă bomba cu privire la Schengen: răsturnare spectaculoasă de situație


Aderarea României și Bulgariei nu va fi pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie, dar asta din motive practice. Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a explicat că această amânare este una strategică, pentru că este nevoie de un vot în Olanda pentru a primi undă verde pentru aderare și Bulgaria. Dacă și Bulgaria va primi undă verde, atunci am putea avea un Consiliu JAI extraordinar pe 27-28 decembrie, în care România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen.

”Nu putem să ne desprindem de Bulgaria, pentru că ar trebui să luăm procedura de la început. Bulgaria are nevoie de un vot în Parlamentul Olandei, care se reunește pe 7 decembrie, iar Consiliul JAI este pe 5 decembrie. Geert Wilders a câștigat alegerile în Olanda, dar nu va coagula o majoritate, iar puterea va fi deținută de către cele 3 partide democrative.

Pentru Bulgaria, am cerut această retragere strategică și vom cere punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI de la începutul anului viitor sau la un Consiliul JAI extraordinar. Se discută inclusiv despre un Consiliu JAI extrordinar pentru 27-28 decembrie, anul acesta, dar totul este la nivel de discuții diplomatice. Înainte de orice trebuie ca Bulgaria să primească votul în Parlamentul Olandei, iar apoi se intră în linie dreaptă.

La controlul pe care l-au bulgarii, inclusiv pe granița de sud, s-a constatat că nu mai există probleme și raportul pentru Bulgaria este aproape la fel de bun ca pentru România.

Auspiciile sunt mai bune decât în urmă cu un an chiar și în ceea ce privește relațiile României cu Austria. Dacă Bulgaria primește votul pozitiv în Olanda, atunci se poate merge către o aderare, fie ea și în doi pași.”, a declarat Rareș Bogdan, la Antena 3 CNN.

Share With Your Friends