Radu Oprea: Suntem încă deficitari la strategiile privind promovarea exporturilor

Author:

România este încă deficitară la strategiile de promovare a acţiunilor de export în rândul antreprenorilor din ţara noastră pentru a facilita accesul consistent şi la alte pieţe în afara celor europene, a declarat, luni, ministrul Economiei, Radu Oprea.


El a participat, la Palatul Victoria, la evenimentul de marcare a 20 de ani de activitate a Consiliului de Export al României.

Ministrul Economiei a subliniat rolul mediului privat în cadrul consiliului în privinţa promovării strategiilor de export ale ţării noastre.

“Este, dacă vreţi, o anumită disproporţie din punctul de vedere a parteneriatului public – privat, care ar trebui să fie Consiliul de Export, felul în care partea privată este, aici, prezentă şi care are continuitate şi care poate să ducă, într-adevăr, toate politicile publice de stimulare a exportului către antreprenorii din România şi partea care ţine de statul român, care ar trebui să vină cu partea de strategie. Şi, din păcate, la capitolul acesta suntem încă deficitari la strategiile care să ne permită să extragem, dacă vreţi, împreună, antreprenorul din starea de confort, pentru că astăzi este într-o stare de confort. 75% dintre antreprenorii din România sunt pe piaţa unică. E simplu, daily bussines, doar zburăm cu avionul acum mai repede că suntem în Schengen aerian, şi 10% dintre ei sunt în celelalte state europene, doar 15% pe toate celelalte pieţe”, a susţinut Oprea, conform AGERPRES.

Potrivit acestuia, ultimul procent menţionat este unul mic, dacă se ţine cont de “pieţele tradiţionale” pe care le-a avut România şi pe care antreprenorii din ţara noastră ar trebui să fie, din nou, cât mai prezenţi.

“Ar trebui să fim mult mai prezenţi, dar lucrul acesta se poate întâmpla doar cu dumneavoastră, doar cu reprezentanţii Consiliului de Export. Eu cred în potenţialul pe care-l avem împreună, în parteneriatul public – privat. Vă felicit încă o dată pe toţi, care reprezentanţi (…) o organizaţie patronală puternică, pentru faptul că reuşiţi să duceţi antreprenorii români să fim împreună şi să creăm oportunităţi, să le explicăm că există oportunităţi pentru a exporta şi, de ce nu, să constatăm, împreună, în timp, că antreprenorul român şi capitalul românesc s-au maturizat, că putem să atacăm pieţe externe cu foarte mare succes. (…) Împreună cu dumneavoastră putem fi din ce în ce mai prezenţi la târguri şi expoziţii, unde este obligatoriu să fim prezenţi”, a explicat ministrul.

El a menţionat că, totuşi, cifrele la zi arată o “echilibrare” a balanţei comerciale.

“Poate nu e chiar întâmplător că (…) s-a echilibrat balanţa comercială şi deficitul a scăzut cu 15%. Eu zic că, undeva, cumva, o parte din meritul acesta îl aveţi şi dumneavoastră”, a transmis Radu Oprea.

Şeful Cancelariei premierului, Mihai Ghigiu, a afirmat, la rândul său, că statul, în privinţa sarcinilor care îi revin în cadrul Consiliului de Export, “nu-şi face suficient de bine treaba”.

“Deşi e un eveniment de sărbătoare, nu pot să nu vorbesc şi de ‘elefantul’ din cameră şi problemele pe care le are Consiliul de Export. Instituţiile statului sunt într-un parteneriat public – privat, dar statul, ca şi în alte dăţi, nu-şi face suficient de bine treaba, iar eu nu mă voi ascunde să spun că totul este perfect, însă nu aş generaliza ceea ce se întâmplă la nivelul unei instituţii sau unor instituţii, n-aş generaliza că ar fi o constantă la nivelul administraţiei publice”, a declarat Ghigiu.

El a subliniat că, în actualul context internaţional, doar împreună mediul privat şi statul pot rezolva problema deficitului comercial.

“Cred că trăim într-o perioadă în care, nici dumneavoastră singuri, nici noi singuri, nu putem rezolva problema deficitului comercial. O perioadă în care avem conflicte, avem sancţiuni sau o perioadă în care ceea ce modelează politica internaţională ne face să fim obligaţi să lucrăm împreună, în parteneriat. Evenimentul de astăzi se bazează pe aceste două cuvinte – împreună şi în parteneriat instituţiile publice, cu greşelile lor, cu stângăciile lor, şi dumneavoastră”, a completat Mihai Ghigiu.

La eveniment au mai participat, între alţii, actuali şi foşti preşedinţi ai Consiliului de Export, Mihai Ionescu, Eugen Dijmărescu, Aurica Sereny, preşedinte de onoare al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, europarlamentarul Maria Grapini, fostul ministru al Economiei şi Finanţelor Varujan Vosganian.







X