Războiul declanșat de Vladimir Putin cu mai bine de 300 de zile în Ucraina nu și-a atins obiectivele inițiale, iar finalul său rămâne imprevizibil. Cu toate astea, președintele rus mai are o variantă, susține ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, aceea a ”pierderii războiului”, una la care nu s-a fi gândit la începutul invaziei.Diplomatul de la Kiev, care a acordat un interviu la National Public Radio din Statele Unite, a declarat că Putin ”nu vrea să accepte” înfrângerea în războiul din Ucraina, potrivit NPR.
„De fapt, Putin cred că are o singură variantă, dar nu vrea să o accepte. Și acea opțiune este pierderea războiului. Dificultatea și tragedia acestui moment este că nu este dispus să înfrunte adevărul și să gândească calea de ieșire”, a spus Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei la NPR.
Ucraina urcă în topul celor mai puternice armate din lume. România, o forță în estul Europei. Pe ce loc sunt SUA, Rusia și ChinaKuleba a susținut că Putin nu va câștiga în ciuda mobilizării trupelor ruse și a aducerii a mai multor resurse militare pe câmpul de luptă. „În schimb, aruncă din ce în ce mai multe resurse și, cel mai important, resurse umane în luptă, încercând să câștige cu orice preț.
Dar acest lucru nu se va întâmpla. Nu va câștiga”, a spus ministrul.
Kuleba a spus că în acest moment Rusia nu pare dispusă să negocieze cu Ucraina un acord de pace. Ministrul de Externe ucrainean a susținut că Moscova respinge formula de pace propusă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.Kuleba a spus că ucrainenii sunt încă deschiși să urmeze un proces diplomatic pentru a pune capăt războiului, cum ar fi construirea unei coaliții de țări care doresc să susțină propunerea de pace a lui Zelenski.
Dar, în ciuda posibilelor discuții de pace dintre cele două țări, Kuleba a spus că în ruși nu ar trebui să aibă încredere niciodată, subliniind „încetarea focului de Crăciun ortodox”, cerută de Putin în weekend.
Kuleba a spus că Rusia a mințit cu privire la încetarea focului, care a fost respinsă anterior de guvernul ucrainean, deoarece forțele ruse au continuat să atace comunitățile și să lanseze atacuri aeriene împotriva Ucrainei.Potrivit bilanţului Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, de luni, Rusia a pierdut aproximativ 111.760 din personalul său militar de la lansarea „operaţiunii militare speciale” în februarie anul trecut, cifre care nu au putut fi verificate din surse independente.