facebook
Connect with us

Opinii

Putem sista Poliția și Justiția. Românii-și fac dreptate singuri

De ceva timp, românii s-au apucat să-și facă dreptate singuri. Răbdarea a ajuns la final și acum te poți aștepta să vezi acte de justiție ad-hoc în plină stradă. Tramvaie care dau peste cocalari, femei care-și calcă agresorii pe cap, copile dezbrăcate și bătute pentru că au furat.

Românul aplaudă. Îi place. Se simte răzbunat, simte că s-a făcut dreptate și, așa cum a învățat și el acasă din palme, va învăța și pedepsitul. „A doua oară nu mai face”.

O fată de 14 ani din Alexandria, Teleorman, a fost prinsă furând. Vânzătoarele nervoase n-au stat pe gânduri, n-au chemat Poliția. Au hotărât s-o umilească pe copilă, s-o deseneze cu carioca pe față, s-o lovească și s-o dea afară dezbrăcată din magazin. Înțeleg teama teleormănencelor. Doamnelor le era să nu le scape puștoaica așa cum le-a scăpat Dragnea&co. atâția ani și au zis că nu mai așteaptă decizia instanței. Știu ele cum se face dreptate și cum se învață corectitudinea. 

Dacă te uiți la comentariile românilor te apucă „entuziasmul” de a pleca din țară. Bine că acum poți schimba țara cu buletinul și pașaportul se poate lua mai repede. Ca o paranteză, dacă te bate gândul. Educați tot cu „apă, paie și bătaie”, un număr relevant de români consideră că așa trebuie să te comporți în fața unei probleme.

Nu mai sta după Poliție și Justiție. Oricum, „știm” că-s mânjiți și inapți. Ei să prindă hoții mari. De ăștia mici se ocupă fiecare, local, ca un medicament care acționează la sursa problemei. 

Vedeți, inițiativa de înjosire a unei hoațe minore s-a dorit un act ecologic. De ce să mai consumi resurse cu venirea poliției? Foi scrise degeaba? Bani aruncați pe curent în timpul procesului ș.a.m.d.? Nu mai bine-și face fiecare dreptate în bătătura lui, după cum îl taie capul și frustrarea? 

Cândva trebuie să ne luăm inima în dinți și să facem un referendum care să ne dea răspunsul la următoarele întrebări:

  • Câți români sunt de acord cu introducerea pedepsei capitale?
  • Tăiem o mână pentru furt?
  • Toți românii au dreptul să dețină o armă de foc?

Ne vor speria răspunsurile la aceste întrebări, dar nu ne vor surprinde. Și de atunci știm ce avem de făcut și pe unde să plecăm.

Citește și:

Advertisement

Recent

Advertisement

Facebook

Loading...

Popular

X