PSD și PNL, vă rog respectuos să opriți cearta, să faceți un armistițiu politic în septembrie și să vizitați fabricile din țară, se agravează problemele

Author:

Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: PSD și PNL – vă rog respectuos să opriți cearta, să faceți un armistițiu politic în septembrie și să vizitați fabricile din țară, se agravează problemele

PSD și PNL se insultă de 3 zile încoace, tocmai acum când este nevoie de mai multă cooperare in actul de guvernare. Prioritatea absolută ar trebui să fie analiza rezultatelor economice sub așteptări ale producției industriale din primul semestru. Slaba performanță economică a producției industriale va duce inevitabil la impunerea de noi scheme de taxe și impozite, poate chiar și contribuții, începând cu 2025.

Iată cinci dintre cele mai grave probleme:

1. Scăderea cererii, în special pe piața internă, dar și la export, este evidentă în multe sectoare economice, asta întâmplându-se pentru că tot mai multe produse sunt aduse din import, a explodat deficitul de balanță comercială. Competiția cu produsele importate este disproporționată, pentru că producția externă primește extrem de multe subvenții, în special la energie, pe care fabricile din România nu le primesc.

2. Resursa umană calificată și specializată este inexistentă, sistemul de învățământ este total decuplat de piața muncii. Fabricile sunt obligate fie să instruiască pe cont propriu angajații plătind milioane de lei pentru calificare, fie să fure de la alte fabrici angajați gata pregătiți. Sistemul de învățământ dual tehnic și cel dual universitar nu acoperă încă nevoile pieței muncii.

3. Aprobările pentru finanțări și investiții noi se dau foarte încet și greoi, durează unu-doi ani până se pune în execuție un proiect. Chiar dacă există scheme de finanțare din granturi de stat, fonduri europene și PNRR, este un calvar să le accesezi ca apoi să le pui în execuție.

4. Lanțurile de aprovizionare cu echipamente, materii prime și materiale sunt tot mai fragile, costurile sunt mari, iar durata de livrare a crescut până la 6 luni. Din cauza conflictului din Marea Roșie și din cauza eșecului Schengen terestru, toate planificările sunt date peste cap, iar asta duce la pierderi de comenzi.







5. Colectarea creanțelor începe să devină o problemă critică, în special când este vorba de proiecte finanțate din fonduri publice. Întârzieri la plată de 3-6-12 luni încep să devină ”normale”, blocând capital de lucru, îngreunând fluxul de numerar, creând probleme cu furnizorii și obligând la finanțare prin bănci, mult mai scumpă.

Din toate aceste motive îi rog respectuos pe șefii PSD și PNL să întrerupă bătălia declarațiilor, să cadă de acord asupra unui armistițiu politic în septembrie și să facă un tur al fabricilor pentru a se lămuri de problemele acestora și a găsi soluții la ele.

_______

Comentariu de Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

X