Prima 'captură' a României după intrarea în Schengen: un olandez a fost depistat cu ajutorul aplicației E-DAC


Un cetățean olandez, care mai are de executat 190 de zile de arest pentru înșelăciune și pe numele căruia fusese emisă o alertă Schengen, a fost depistat de polițiștii din Galați cu ajutorul aplicației E-DAC, recent implementată în România, conform Mediafax.

Potrivit IPJ Galați, sâmbătă noaptea, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Liești, au făcut semnal regulamentar de oprire, pentru control, șoferului unui autoturism care se deplasa pe strada Alexandru Ioan Cuza.

După prezentarea documentelor, s-a stabilit că șoferul are 45 de ani și este de cetățenie olandeză.

„Întrucât, în urma verificării și în aplicația E-DAC, a rezultat că față de persoană a fost emisă de către autoritățile din Olanda o alertă Schengen, acesta a fost preluat de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri, pentru clarificarea situației”, transmite IPJ Galați.Aplicația E-DAC

Polițiștii au stabilit că față de bărbat era emisă o alertă de depistare și reținere, din anul 2019, pentru comiterea unei infracțiuni de înșelăciune în statul său natal, în anul 2016, și mai avea de executat un rest de 190 de zile de arest în legătură cu această infracțiune.

„Aplicația E-DAC, recent implementată în România, reprezintă un instrument vital în lupta împotriva criminalității transfrontaliere și a infracțiunilor grave, facilitând schimbul rapid și eficient de informații între autoritățile competente din țară și din spațiul Schengen. Utilizarea acestei aplicații a demonstrat deja eficiența sa în identificarea și reținerea suspecților, contribuind la asigurarea siguranței și securității cetățenilor”, susține IPJ Galați.