Premierul Ciolacu și-a întrerupt programul

Author:

Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental pe care îl avea în Botoșani și se va deplasa în județul Galați pentru a evalua situația cauzată de inundații, a anunțat biroul de presă al Guvernului, sâmbătă dimineață.

Premierul va discuta cu autoritățile locale despre măsurile urgente de intervenție și de sprijin pentru populația și comunitățile grav afectate de inundații, mai arată sursa citată.

Județul Galați, sub ape

Două persoane au murit în județul Galați, în urma unei viituri, spune purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu. „La Pechea a fost găsită o victimă, bărbat, plutind în incinta curții și o femeie a fost găsită la Drăgușin”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu.

Pompierii intervin cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundațiilor produse în județul Galați, anunță IGSU. 19 localități din opt județe au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore.

„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat efecte în 19 localități din 8 județe (AG, BC, BZ, GL, HD, NT, VL și VN), unde s-a intervenit pentru salvarea a peste 40 persoane (județul Galați), pentru evacuarea apei din 14 case, 25 curți, 5 beciuri, 11 subsoluri de bloc, 5 străzi, 2 instituții publice, 2 operatori economici. Totodată, echipajele au acționat și pentru degajarea a 29 de copaci doborâți de vânt și 1 stâlp căzut pe carosabil. În urma acestor evenimente, 8 autoturisme au fost avariate”, potrivit unui comunicat de presă.

Efecte semnificative au fost înregistrate în județul Galați.

„În urma cantităților mari de precipitații căzute, în localitățile Pechea și Grivița s-a produs o viitură și s-a intervenit pentru salvarea și evacuarea a peste 40 persoane din locuințe, surprinse de volumul mare de apă. Din nefericire, în urma acțiunilor de căutare, două persoane au fost găsite decedate, în localitățile Pechea și Drăgușeni. Circulația rutieră a fost temporar blocată din cauza aluviunilor și a copacilor căzuți pe carosabil pe un drum național (DN 7/VL) și pe un drum județean (DJ 203C/BZ) și este blocată pe un drum județean (DJ 159/NT) din cauza aluviunilor de pe carosabil. Pentru gestionarea acestor efecte produse din cauza precipitațiilor abundente, la nivel national sunt pregătiți să intervină pompieri, polițiști, jandarmi, dar și autoritățile publice din zonele afectate”, se menționează în comunicat.

IGSU precizează că, în prezent, se intervine în localități din județul Galați cu bărcile pneumatice pentru evacuarea mai multor persoane surprinse ca urmare a inundațiilor produse.

„Pentru gestionarea situațiilor înregistrate, la nivel central au fost întreprinse următoarele măsuri:
– monitorizarea și coordonarea situației din teren prin structura de specialitate a Departamentului pentru Situații de Urgență, care este în permanentă legătură cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
– realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județul Galați cu 5 bărci din județele Brăila, Buzău, Tulcea și Vrancea pentru căutarea și salvarea persoanelor surprinse de viitură. Totodată, în urmă cu scurt timp, tot pentru județul Galați, a fost suplimentat dispozitivul cu alte 4 bărci din județele Vaslui, Ialomița, Bacău și Buzău”, conform sursei citate.

De asemenea, au fost luate și alte măsuri, printre care activarea grupei operative la nivelul a nouă județe, respectiv Bacău, Botoșani, Buzău, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vrancea și Vaslui.

X