Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat că, începând din data de 31 martie, nu vor mai fi efectuate controale la frontierele aeriene și maritime ale țării pentru persoanele care călătoresc între statele membre ale spațiului Schengen. Cu toate acestea, verificările documentelor de călătorie vor continua la frontierele terestre, indiferent de destinația călătoriei, a precizat ministrul liberal, citat de News.ro.
„Ideea de bază a spaţiului Schengen o reprezintă garantarea dreptului la trecerea liberă a frontierei interne. Concret, în ceea ce priveşte frontierele aeriene şi maritime, începând cu 31 martie anul acesta, persoanele care călătoresc către sau dinspre statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. O persoană care călătoreşte cu avionul, spre exemplu, de la Bucureşti la Roma sau orice stat şi oraş european, membru al spaţiului Schengen, nu va mai face obiectul verificărilor la frontieră, în aeroporturile de plecare şi de sosire. Rămân în aeroport controale de securitate care sunt obligatorii în orice ţară, iar apoi pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare, fără a se mai opri la ghişeele Poliţiei de Frontieră pentru verificarea documentelor”, a afirmat Cătălin Predoiu, vineri la Radio România Actualităţi.
El a adăugat că „personalul Ministerului Afacerilor Interne, Poliţia de Frontieră, va fi prezent permanent în incinta aeroporturilor şi porturilor, şi vor efectua acţiuni poliţieneşti punctuale şi aleatorii, inopinate, pentru a verifica situaţia legală a persoanelor, ori de câte ori există indicii, aparenţe, suspiciuni sau informaţii despre posibile fapte ilegale”.
Nu se renunță la controlul de la frontiere
Întrebat dacă a luat în calcul şi eventualele riscuri pe care le poate presupune ridicarea controalelor la frontieră pentru zona Schengen, ministrul Predoiu a răspuns: „Sigur, despre asta vorbeam şi anume de faptul că, deşi nu mai există aceste controale, Poliţia de Frontieră îşi menţine vigilenta şi ori de câte ori avem informaţii sau indicii, suspiciuni că există posibilitatea trecerii frauduloase a frontierei, vor fi efectuate aceste controale, aleatoriu cum spuneam, pe baza acestor informaţii, pe baza acestor suspiciuni, strict acolo unde este cazul, acolo unde avem astfel de indicii şi informaţii”.
„Nu e vorba de un control sistemic, este vorba de un control care se face pentru împiedicarea trecerii frauduloase a frontierei şi este în conformitate şi în concordanţă cu Codurile Schengen, cu regulile privind acquis-ul comunitar Schengen. Şi în alte state se fac astfel de controale”, a completat ministrul Afacerilor Interne.