Plafonarea prețurilor la alimentele din Ungaria a încălcat dreptul comunitar

Author:

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că plafonarea prețurilor la unele produse alimentare, stabilită prin decret de Ungaria, este contrară dreptului comunitar și aduce atingere liberei concurențe, conform Rador Radio România.

Într-un comunicat dat publicității joi, instanța, cu sediul la Luxemburg, precizează că această reglementare îi împiedică pe distribuitori să fixeze în mod liber prețul și cantitățile oferite spre vânzare.

Curtea amintește că în februarie 2022, în contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul Ungariei a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare. Începând din noiembrie același an, ca urmare a războiului din Ucraina, au mai fost incluse alte două produse: ouă și cartofi.

Ungaria și-a motivat decizia prin dorința de a combate inflația și de a-i proteja pe consumatorii vulnerabili, însă Curtea a stabilit că măsura nu a fost proporțională cu obiectivele propuse.

Ulterior, de la 1 iunie 2023, Ungaria a obligat lanțurile de magazine, cu vânzări anuale de peste un miliard de forinţi (2,72 milioane de dolari) să ofere reduceri săptămânale de preț la 20 de produse alimentare, inclusiv carne de porc, lapte, brânză şi pâine.

X