Alina Mungiu-Pippidi, politolog, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Avem toate instituțiile UE de partea noastră în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, iar România este discriminată, consideră aceasta.
„Acum 10 ani am spus că nu vom intra în Schengen. Îmi pare foarte rău că am avut dreptate în predicția asta. Am stat 15 ani în Germania, m-am hotărât să mă mut permanent în Italia și tot timpul mi-am păstrat actele românești. Nu mi-am pus nicio secundă problema să-mi schimb cetățenia. Întrebarea este dacă este o chestiune care ține doar de români și de bulgari, iar tristul răspuns este că nu. Chestiunea asta este legată de povestea imigrației. Noi nu avem numai merite, dar alții au slăbiciuni de nu se poate. Sunt unii care au vândut vize europene. Malta și Cipru au vândut cetățenie și sunt în Schengen (puteai să devii cetățean european dacă făceai o investiție, indiferent cine erai, că spălai bani, că veneai din Rusia, că veneai din China)”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi.
Conforma acesteia, tratatul nu este respectat în totalitate.
„Nu este drept regimul la care sunt supuse România și Bulgaria. La Schengen, care a fost o mare realizare, nu se renunță ușor pentru că ar fi costuri foarte mari. Asta nu înseamnă că Schengen nu mai e ce a fost, el există doar parțial. În multe țări europene se introduc controale la frontieră. Austriecii opresc țările din Italia ca să le controleze de migranți. Migranții vin în țările europene și țările care sunt mai în centru își ridică la loc frontierele terestre. Este contrar tratatelor și regulilor europene pe care le avem. Lumea vrea să îngrădească frontierele. Presa îi sperie pe votanți cu povestea migrației. Situația pare scăpată de sub control. Noi suntem victima acestei situații și suntem, pe față, discriminați, cu toată lumea de partea noastră (Parlamentul European, Comisia Europeană)”, a mai spus Pippidi.